MAJLIS IFTHOR JAMA’IE TOK GURU BERSAMA MASYARAKAT ORANG ASLI DI KUALA BETIS

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on September 5th, 2010 in Umum No Comments

KG. LAMBOK, 4 September  -  YAB Tuan Guru diiringi oleh Dato’ Speaker DUN Kelantan, YB Mejar (B) Dato Anizan B. Abd Rahman, ahli Kelab Penyokong Kerajaan Negeri Kelantan di wakili oleh Timbalan Presiden BBC  Kelantan YB Drs Zainuddin Awang Hamat, YB Abd. Fatah Harun, YB Abang Uji, YB Ariffibillah, Badan Bukan Kerajaan Damai Bakti Malaysia, Penolong Ketua Jabatan Hal Ehwal Islam, Wakil-wakil Majlis Agama Islam Kelantan, Polis Jajahan Gua Musang, JHEOA, Pimpinan PAS Kawasan Gua Musang, Wakil Pej Tanah dan Daerah Gua Musang.

YAB Tok Guru dalam amanah dan tazkirah merasa amat bertuah dan bersyukur kerana pada tahun ini dapat bertemu muka dengan semua masysarakat orang asli di Kuala Betis dan yang terlibat dengan kecaknaan dakwah bagi meletakkan masyarakat orang asli setaraf dengan warga Negara di Malaysia dalam aspek ekonomi, akhlak dan pembangunan fizikal.

YAB Tuan Guru melahirkan rasa keinginan agar suatu hari nanti dapat berhari raya bersama masyarakat orang asli di sini. Sebagai ketua kerajaan yang memerintah negeri ini beliau sentiasa mendengar pandangan dan cadangan dari mana-mana pihak demi keadilan kepada rakyat Negeri Kelantan khususnya masyarakat orang asli.

Banyak perkara yang boleh dilakukan bagi membangun masyarakat orang asli secara menyeluruh maka pelbagai pendekatan mesti diambil kira oleh pihak kerajaan mahupun pihak NGO sebagai mana contoh oleh Damai Bakti Malaysia yang telah menempatkan seorang Ustaz  untuk tenaga pengajar fardhu ain (Ustaz Mustafa Yaakub) dimana beliau akan ditempatkan sebagai muallim oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kelantan.

Pada kesempatan ini, Timbalan Presiden BBC Kelantan merasakan terharu di atas kehadiran YAB Tuan Guru dan sambutan oleh masyarakat setempat bagi menjayakan program yang telah dirancang antara Pejabat Menteri Besar, NGO Damai Bakti Malaysia dan BBC Kelantan.

Demi mejayakan hasrat YAB Tuan Guru sebagai Exco Kerajaan, pihak BBC memikirkan beberapa alternatif agar kesinambungan ini terus digerakkan secara sistematik dan bukan secara bermusim sahaja. Antara lain adalah supaya pihak kerajaan membuat satu plan penempatan penduduk orang asli di Rancangan Penempatan Semula Penduduk (RPTS Gua Musang) sebagai Pusat Tamadun Islam yang merangkumi masjid, institusi pendidikan awal kanak-kanak, Sekolah Agama YIK dan dewan orang ramai sejajar dengan konsep “Gua Musang Medan Zon Ilmu Selatan”.

Selain dari itu konsep pendidikan bergerak (mobile education), pentas Islamik Deklamasi dan Lakon (I-Dikon) bagi pendidikan Islam melalui pendekatan seni dan kebudayaan. Pelajar-pelajar yang terpilih sewajarnya diberi perhatian untuk diberi pendidikan khas sebagai kader dakwah bagi masyarakat setempat.

Bagi Pandak bin Panjang Ey salah satu tok batin di Kg. Lambok mohon kepada YAB Tuan Guru untuk mengadakan kunjungan ke Pulau Melaka. Mereka juga mengucapkan terima kasih kepada YAB Tuan Guru kerana telah meluluskan pemilikkan tanah di RPTS Gua Musang. Rasa gembira ini semua Tok Batin member komitmen untuk bersama-sama YAB Tuan Guru bagi memajukan Masyarakat orang asli.

Ustaz Mustafa Yaakub sebagai muallim yang ditempatkan oleh Damai Bakti Malaysia dan BBC Kelantan sejak 2 tahun lalu berjaya memberi pendidikan kepada anak-anakorang asli  seramai 40 orang pelajar yang kini sudah mampu menguasai bacaan Al-Quran dengan baik.

Pada Majlis ini juga YAB Tuan Guru menyampaikan sumbangan dari BBC Kelantan iaitu komputer riba, LCD projector dan pakej pembelajaran Al-Quran yang boleh menambahkan motivasi dalam pembelajaran fardhu ain.

Pengerusi Damai Bakti Malaysia, En. Shamsudin Saleh amat terharu dengan kehadiran YAB Tuan Guru pada bulan Ramadhan ini di Kg. Lambok untuk mendengar segala permasalahan dengan teliti dan akan mengatasi sedaya upaya mengikut keupayaan Kerajaan Negeri walaupun dalam keadaan hujan lebat Tok Guru masih mampu seyum kerana ingin bersama-sama dalam majlis yang amat bermakna ini sempena Ifthor Ramadhan.

YB Ustaz Abdullah Yaakub mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang terlibat menjayakan program ini dan menyampaikan 160 hamper dan beras  yang di sumbangkan oleh Perbadanan Menteri Besar Kelantan.

Tags: , , , ,

Leave a Reply