INTERAKSI LIMBONGAN.NET BERSAMA TOKOH TERKENAL

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on October 15th, 2010 in Umum No Comments

KUALA LUMPUR, 14 Oktober – Lawatan bersama ADUN Limbongan di Kuala Lumpur disamping perbincangan peranan media bersama ulamak antara lain mewujudkan interaksi bersama beberapa orang tokoh terkenal.

Salah satu darinya mantan Ketua Pengarah JHEOA Dato’ Jimi Idris yang banyak memeberi nasihat dan tunjuk ajar disamping berkongsi pengalamannya yang luas dalam pengurusan sumber manusia dari pelbagai kaum di masa belia berkhidmat. Antara pesanan yang paling diingati adalah apabila berhubung dengan masyarakat orang asli, “Leh Hak dan Leh Yeak”.

Sterusnya Dato’ Jimi juga memberi pandangan beliau tentang politik semasa di negara ini: Jangan biarkan orang yang mempunyai IQ yang tidak tinggi, impaknya secara mudah menafikan hak orang lain seperti isu royalti minyak di negeri Kelantan. Beliau mencadangkan dasar pertanian Bertani Satu Beribadah seperti tanaman jagung menggantikan tanaman tembakau.

Kemudiannya, kami menziarah Dr. Daeng Sanusi yang merupakan bekas murid politik Dato’ Asri B Muda yang juga sebagai mantan Naib Presiden PAS, Mantan Ahli Majlis Syura Ulamak PAS, Mantan Ahli Dewan Rakyat Rantau Panjang, Mantan Pesuruhjaya PAS Johor. Beliau menyatakan berbuat baiklah kepada manusia sebagaimana Allah berbuat baik kepada seluruh makhlukNya.

Semasa beliau terlibat dalam politik di Kelantan beliau merumuskan bahawa orang Kelantan adalah orang yang paling baik (10 kali lebih baik) jika kita berbuat baik pada mereka dan begitulah juga sebaliknya.

Leave a Reply