Adik Siti Nur Balqis Lambang Kecemerlangan PASTI

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on November 13th, 2010 in DUN Limbongan, Pendidikan, Umum No Comments

KG. KELUBI, 12 Nov – Ibu bapa dan para hadirin yang hadir pada Ikhtifal PASTI Tarbiyyah Darul Hikmah pada hari ini terpegun dengan bacaan ayat-ayat Hafazan salah seorang pelajar PASTI ini.

Adik Siti Nur Balqis Binti Mohd Zani, 6 tahun telah memperdengarkan bacaan Ayat-ayat suci Al-Quran dari Surah Al-Fatihah, Ayat Qursi, Ayat Seribu Dinar dan beberapa baris ayat dalam Surah Al-Mulk.

Menurut ibu kepada pelajar ini, Zakiah Binti Muhd, 35 seorang Ustazah di SMK Machang, anak bongsu dari 4 orang adik beradik ini diasuh setiap hari dirumah dengan bacaan ayat-ayat suci selepas Solat Maghrib dan Subuh. Amalan ini juga telah membolehkan anak sulung beliau yang berumur 5 tahun telah Hafiz (hafal sepenuhnya) Surah Yaasin dan beberapa Surah pendek.

ADUN Limbongan yang hadir bersama isteri Puan Hjh. Mariah Binti Ibrahim juga terpegun dengan kelunakkan suara Balqis yang juga mengetuai Nasyid berkumpulan dalam acara persembahan sempena Ikhtifal ini. Rasa bangga terhadap kebolehan adik kecil ini membawa rezeki kepada Balqis apabila Drs. Zainuddin langsung melalui isteri beliau menyampaikan sumbangan peribadi kepadanya.

Drs. Hj. Zainuddin dalam ucapan perasmian beliau menyatakan hasrat untuk mempromosikan Balqis ke peringkat yang lebih tinggi untuk tujuan dakwah. Pada Awal Muharram ini Kembara Dakwah Edisi Kedua bersama 2 pelajar cilik Maahad Tahfiz Darul Hufaz, Lampong, Indonesia telah diaturkan dan insyaAllah dengan restu dari ibu bapa dan berkat Allah SWT, Siti Nur Balqis juga akan dibawa bersama dalam kembara dakwah tersebut.

Tags: ,

Leave a Reply