Ikhtifal PASTI raikan kanak-kanak asuhan Islam

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on November 13th, 2010 in DUN Limbongan, Pendidikan No Comments

PASIR PUTEH, 12 Nov – Majlis Ikhtifal PASTI bagi 2 Cawangan dalam DUN Limbongan iaitu PASTI Tarbiyatul Atfal dan PASTI Tarbiyyah Darul Hikmah hari ini telah berlansung dengan jayanya.

Majlis bermula pada jam 9.00 pagi di Kg. Nering ini telah dihadiri oleh Pengerusi PASTI, Ustaz Nazlan bin Mohd Hasbullah yang menyambut kedatangan ADUN Limbongan YB Drs. Hj. Zainuddin Awg. Hamat selaku Penaung PASTI DUN Limbongan untuk upacara perasmian.

Antara acara yang dilangsungkan adalah hafazan al-quran, bercerita, nasyid serta penyampaian hadiah kepada  para pelajar. Menurut Ustaz Nazlan, beliau menegaskan bahawa anak-anak adalah aset negara yang perlu dijaga dengan baik, berilah pendidikan yang terbaik kepada mereka, dekatkan mereka dengan Allah.

Dalam pada itu, Drs. Hj. Zainuddin dalam ucapan beliau menyatakan sempena budget Kerajaan Negeri Kelantan yang bertemakan penyayang untuk tahun 2011, insyaAllah akan memberi ruang untuk pembangunan PASTI termasuk menaikkan gaji tenaga pengajar untuk PASTI DUN Limbongan. Hasrat beliau itu sejajar dengan perkembangan Maahad Tahfidz Darul Huffaz yang kini dibawah didikan Ustaz Riduan Al-Hafiz telah mengasah beberapa orang pelajar berumur 5 dan 6 tahun belajar menghafal Al-Quran. Beliau juga mengharapkan agar Jawatankuasa Pemuda DUN akan lebih bertungkus-lumus pada masa akan datang dalam terus memartabatkan 20 Tahun Pemerintahan Kerajaan Negeri Kelantan Membangun Bersama Islam.

Sementara itu, Ikhtifal PASTI Tarbiyyah Darul Hikmah yang dilangsungkan di Kg. Kelubi yang dipengerusikan oleh Ketua Pemuda PAS DUN Limbongan, Ust Nazri (Tok Siak) yang diadakan pada sebelah petang memukau ibu bapa dan para hadirin dengan persembahan nasyid dan bacaan ayat-ayat hafazan oleh pelajar-pelajar yang diraikan.

Dalam majlis ini, ibu bapa yang tidak putus-putus memberi sokongan selama ini juga diberikan penghargaan dengan penyampaian anugerah khas di atas kerjasama dalam menjaga kebajikkan untuk anak-anak dan pembangunan PASTI itu sendiri.

Tags: ,

Leave a Reply