PASIR PUTEH, 27 November – Sempena 50 Tahun usia Masjid Ibrahimi Pasir Puteh, satu Majlis Jubli Emas yang telah dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO Negeri, Abdul Fatah Mahmood disambut meriah oleh masyarakat tempatan.

Majlis ini juga turut dihadiri oleh rombongan tetamu khas dari China yang telah bersama-sama menjayakan Ekspo Cheng Ho 21-26 November lalu. ADUN Limbongan selaku ketua dalam rombongan ini dalam ulasan beliau mengenai dialog bersama jemaah setempat menyatakan bahawa dakwah Islamiah tidak menspesifikkan kepada halangan namun Islam itu mudah jika difahami dan dihayati dengan sepenuhnya.

Beliau menyatakan demikian setelah ditanya mengenai seorang jurubahasa sukarelawan yang tidak beragama Islam dibawa masuk ke rumah Allah untuk terjemahan bahasa Cina ke bahasa Melayu. “Meskipun tidak menutup aurat sepenuhnya (ketika di dalam masjid), kita telah mampu menyebarkan Islam secara tidak langsung kepada jurubahasa tersebut apabila beliau menterjemahkan ucapan tetamu dari China itu yang kandungannya adalah huraian dari firman Allah dalam Al-Quran” ujar Zainuddin lagi.

Sambutan Jubli Emas ini juga dimeriahkan lagi dengan pelbagai pertandingan acara dalam dan luar dewan. Antaranya adalah Pentandingan Tilawah dan Hafazan Al-Quran, Pertandingan Azan dan pelbagai Sukan Rakyat seperti dam(haji), Karom, Ping pong dan lain-lain lagi.

Selain itu, Drs. Hj. Zainuddin juga mengucapkan tahniah kepada AJK Masjid Ibrahimi yang telah menganjurkan sambutan ini dan telah mendekatkan masyarakat kepada masjid tentang fungsinya terutama untuk golongan belia.

Galeri Foto:

1. Pertandingan acara dalam dan luar dewan sempena sambutan

Tags: , ,

Leave a Reply