Jom Heboh: Tok Guru mendepani naluri rakyat

Posted by admin on March 28th, 2010 in Isu Semasa No Comments

PASIR PUTEH, 28 Mac – Timbalan Pengerusi II Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan, Drs Zainuddin Awang Hamat sependapat dengan pandangan Dato’ Takiyuddin Hassan yang membenarkan konsert Jom Heboh diadakan di negeri ini.

Katanya, pandangan Takiyuddin selaku Exco Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan adalah amat berasas kerana menghormati undang-undang kecil enakmen hiburan kerajaan negeri.

Justeru itu kata Drs Zainuddin, tidak keterlaluan apabila Tok Guru melahirkan hasrat untuk membenarkan program ini sebagai acara tahunan di Kelantan memandangkan ia mampu memberi hiburan alternatif kepada rakyat.

“Tok Guru tidak pernah menyekat naluri manusia untuk berhibur asalkan masih dalam skema yang terkawal.

“Sebab itulah dalam program Jom Heboh, Komponen solat, pemisahan antara jantina dan keluarga diwujudkan yang tidak ditemui di tempat selain Kelantan.

“Maka bergantunglah kepada rakyat untuk memanfaatkan ruang hiburan yang tidak melampau yang boleh menjejaskan kod etika sosial berteraskan islam.

“Walau pun ada pihak tertentu yang cuba memberi satu gambaran konfrontasi antara TV3 dengan kerajaan negeri, maka yang terlibat dengan kepimpinan sahaja dapat menghayati realiti semasa,” katanya kepada wartawan BBCKelantan.com di kediaman beliau di sini, petang tadi.

Sebelum ini katanya, kerajaan negeri pernah membenarkan konsert membabitkan artis terkenal tanah air seperti Mawi dan Amy Search menyebabkan golongan berkenaan dapat mendekati pihak kerajaan tanpa rasa curiga, seolah-olah kepimpinan ulamak menjauhi para artis.

“Hasil daripada pendekatan sederhana ini, sudah banyak artis yang memberi satu persepsi bersih kepada kerajaan negeri Kelantan seperti Aisyah umpamanya yang sanggup memenuhi undangan kerajaan negeri untuk menghiburkan golongan wanita,” katanya.

Tags: , , ,

Leave a Reply