Titian Ukhwah Muslimat DUN Limbongan Melalui Cakna Duafat

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on January 18th, 2011 in DUN Limbongan, Lawatan 2 Comments

PASIR PUTEH, 17 Januari – Rombongan yang diketuai oleh Pengarah MTD DUN Limbongan yang turun bersama isteri serta beberapa orang Muslimat PAS DUN Limbongan hari ini menziarahi beberapa keluarga yang hidup dalam kedaifan dan miskin tegar sekitar DUN ini.

Turut serta dalam Titian Ukhwah ini adalah Pemangku Ketua Dewan Muslimat PAS Kawasan Pasir Puteh, Dzulkaedah bt Ali Mohd dan Ketua Dewan Muslimat DUN Limbongan, Fauziah bt Salleh yang menyatakan bahawa Cakna Duafat kali ini lebih fokus kepada keluarga yang hidup dalam serba kekurangan dalam mengharungi hidup yang dibebani oleh keadaan ekonomi semasa serta tanggungjawab membesarkan anak-anak yang ramai.

  • Keluarga Mat Zahar bin Awang menerima sumbangan dari ADUN Limbongan dalam Titian Ukhwah Cakna Duafat

Salah satu keluarga yang diziarahi rombongan ini adalah keluarga Mat Zahar Bin Awang, 40 yang menanggung kepayah hidup bersama 8 orang anak dan isteri Saudah Binti Abdul Aziz, 36 di Kg. Merkang. Bekerja sebagai buruh kontraktor Telekom, pendapatan harian sekitar RM30 masih tidak mampu untuk menampung perbelanjaan keluarga sehingga isteri beliau terpaksa bekerja sambilan di salah sebuah restoran di Pasir Puteh. Sekali imbas kebahagiaan keluarga tetap teserlah walaupun dibelenggu kemiskinan, hidup di sebuah rumah usang tanpa bilik tidur apatah lagi kelengkapan isi rumah yang lain.

Menurut Dzulkaedah, Cakna Duafat ini tidak bermotifkan parti politik semata-mata namun rasa tanggungjawab sebagai kerajaan yang memerintah di bawah syariat Agama mengajak mereka untuk terus mendekati masalah rakyat walaupun hadir dengan bantuan yang tidak seberapa.

Rombongan ini juga sempat singgah di kediaman Nik Hanafi Nik Mat di Kg. Gong Chapa yang kematian isteri beliau baru-baru ini. Kehilangan ibu kepada 7 orang anak ini amat terasa kepayahannya lebih-lebih lagi Nik Hanafi dalam usia yang sudah menjangkau 60-an kini hanya mampu mencari sumber rezeki melalui kerja-kerja kampung. YB Drs. Hj. Zainuddin yang amat bersimpati dengan keluarga ini menyampaikan sumbangan melalui isteri beliau kepada anak-anak yatim tersebut dan berdoa semoga Allah akan sentiasa memberkati dan memberi semangat serta ketabahan yang kuat dalam mengharungi hidup pada masa akan datang.

Jazakallahu Khairan Khatira.

Tags: ,

2 Responses to “Titian Ukhwah Muslimat DUN Limbongan Melalui Cakna Duafat”

  1. nabihah Says:

    salam..sy sgt menyokong usaha mulia ni.kalau boleh jika berkesempatan sy ingn sme2 join program sebegini.harap2 ustz prtimbangkan.

  2. wanribu Says:

    anda dialu-alukan nabihah… sila hubungi pemangku ketua dewan muslimat dun: Puan Dzulkaedah 0139610565

Leave a Reply