T2K Tema MTD Limbongan Untuk 1432H

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on December 13th, 2010 in DUN Limbongan No Comments

WAKAF BERANGAN, 6 Disember – Muzakarah MTD Limbongan menyambut kedatangan Awal Muharram kali ini bertemakan Tarbiyyah, Kerjaya dan Kesejahteraan (T2K) telah diadakan di Dewan Maahad Tahfiz Darul Hufaz, Masjid Majidiah hari ini.

Majlis yang dihadiri oleh seluruh Ahli MTD DUN Limbongan ini telah dipengerusikan oleh Setiausaha DUN Limbongan, Hj. Md. Judin yang dalam ucapan aluan beliau menyatakan rasa syukur dengan limpah rahmat dari Allah SWT kerana masih diberi peluang untuk bermusyawarah bersama dengan kepimpinan setempat untuk sekian kalinya.

Muzakarah telah di ketuai oleh YB. Drs. Hj. Zainuddin Awg. Hamat selaku Pengarah MTD Limbongan. Beliau yang juga telah bersama-sama MTD Semerak di Taklimat Gerak Gempur Daftar Mengundi DUN Semerak semalam, secara rasminya telah mengumumkan tema T2K untuk tahun baru ini dalam mentadbir Kerajaan Membangun Bersama Islam DUN Limbongan.

Dalam ucapan pendahuluan, beliau telah menerangkan maksud Ayat 71 Surah Maryam yang menyatakan  tidak seorang pun dari kalangan hamba Allah ini akan terlepas dari ujian dan hukumanNya apabila Allah telah menetapkan ketentuan itu. Menurut Zainuddin, dari ayat inilah lahir dari hati beliau untuk menjadikan T2K sebagai tulang belakang pentadbiran DUN Limbongan di tahun baru ini.

Meletakkan Tuan Guru Nik Abdul Aziz sebagai tonggak utama pemerintahan Kerajaan Membangun Bersama Islam sahaja tidak mencukupi tanpa merealisasikan alunan Ubudiyyah, Itqan dan Mas’uliah seperti yang disarankan oleh pemerintah idola tersebut. Dari itu tarbiyyah yang berterusan akan dapat melahirkan keimanan dan mengenali Allah dengan lebih dekat lagi.

Dalam menangani masalah pengangguran masyarakat setempat, pimpinan harus mencari strategi untuk menjana sumber manusia semaksima mungkin agar lebih produktif lagi. Selain memperbanyakkan lagi produk-produk Islam, pimpinan juga perlu menjadi role model atau contoh terbaik untuk diikuti serta menghapuskan budaya “cakap lebih kerja kurang”.

Bekerja secara jemaah sudah tentu mendatangkan lebih banyak kebaikkan yang akan memberi kepuasan sekiranya pemimpin menjalankan amanah yang diberikan sebaik mungkin. Sikap Qawiyyun Amin mesti terus dijanakan agar dapat menghayati dan mengaplikasi sepenuhnya arahan dari pimpinan atasan yang insyaAllah dapat membina qalbu yang mampu memberi impak kepada kehidupan yang selesa dan sejahtera mengikut syariat Islam.

Muzakarah ini juga diselang-selikan dengan dialog antara Penghulu Mukim dan pimpinan atasan DUN yang akhirnya memberi beberapa kata sepakat untuk menganjurkan beberapa program di mukim masing-masing dalam masa terdekat ini. Majlis ditangguhkan pada tarikh yang akan ditetapkan kelak untuk mengadakan sesi brainstorming bagi program yang dibincangkan dalam Muzakarah pada kali ini.

Petikan bacaan doa penutup oleh Pengarah MTD Limbongan: “Tolonglah Islam dan Orang-Orang Islam, Hancurkanlah Kekufuran dan Orang Yang Syirik, Orang Munafik. Hancurkanlah Musuh-MusuhMu dan Musuh Agama, Ampunkanlah Dosa-Dosa Kami dan Saudara Kami Yang Terdahulu Telah Beriman dan Janganlah Engkau Biarkan Kedengkian Dalam Hati Kami Terhadap Orang-Orang Yang Beriman, Sesungguhnya Engkau Maha Penyantun dan Maha Penyayang”.

Ahlan Wassahlan Muharram 1432H dari Warga limbongan.net…

Tags: , ,

Leave a Reply