Makan Malam MTD Limbongan Bersama Media

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on December 16th, 2010 in DUN Limbongan No Comments

TOK JANGGUT, 16 Disember – Kejayaan sesuatu progam yang dilaksanakan di peringkat kampung perlu diwar-warkan kepada masyarakat agar ia mencapai matlamat yang dirancangkan, justeru itu penghulu disarankan agar sentiasa mendampingi pihak media kerana media boleh menjadi perantaraan antara rakyat dan pimpinan masyarakat, demikian dijelaskan oleh Adun Limbongan Drs.Zainuddin Awang Hamat.

Zainuddin berkata walaupun kini terlalu banyak media arus perdana yang menyiarkan dari sudut negatif program yang dilaksanakan di peringkat dun, namun ia tetap dilaksanakan keranan rakyat setempat sudah tahu hasrat sebenar kerajaan negeri.

“Alhamdulillah dengan adanya akhbar cetak dan elektronik yang masih lagi membuka ruang kepada Pakatan Rakyat dalam menyampaikan maklumat kepada rakyat, hasrat kerajaan masih lagi dapat disampaikan kepada rakyat “ujar beliau.

Beliau berkata demikian ketika meraikan wartawan dan blogger di majlis makan malam bersama Adun di sebuah restoran baru yang dimiliki oleh anak tempatan Restoran Daun Serai berhampiran Simpang empat Hospital Tengku Anis.

Zainuddin juga berharap hubungan baik antara media dan wakil rakyat diteruskan demi kesejahteraan penduduk setempat kerana dengan penyebaran maklumat yang tepat dari media dan blogger terhadap aktiviti wakil rakyat, ianya boleh membantu bagi merapatkan lagi hubungan wakil rakyat dan rakyat.

Beliau sekali lagi menegaskan media seharusnya berpegang kepada etika kewartawanan yang betul seperti melaporkan perkara yang benar-benar berlaku tanpa ditokok tambah kerana apa yang dibaca oleh orang ramai itu merupakan satu ilmu dan sekiranya ilmu yang salah disampaikan, maka ia akan membawa kepada perkara yang buruk dalam masyarakat.   -- petikan dari gegarkelantan.net

Leave a Reply