WAKAF  BERANGAN, 12 Febuari – Majlis Penyampaian Bantuan Skim Al-It’am untuk pusingan pertama kepada 100 orang rakyat miskin tegar di sekitar DUN Limbongan hari ini dimulakan dengan tazkirah yang disampaikan oleh YB Drs. Hj. Zainuddin Awg. Hamat.

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Penyayang, tazkirah disusuli dengan bacaan Surah Al-Maun yang menjelaskan tentang kecelakaan bagi orang-orang yang lalai dalam solat kerana mengherdik anak-anak yatim dan tidak memperdulikan kepayahan orang-orang miskin. Kelalaian dalam ibadah inilah yang menjadikan umat itu pendusta agama Allah serta takbur akan nikmat dan sumber yang berguna ciptaan dari Maha Esa.

Sedangkan manusia dicipta sebaik-baik kejadian, mengapa mesti ada bandingan? Miskin, kaya, hina atau sering dipuja semua nya ke satu destinasi akhir yang sama(akhirat). Drs. Zainuddin juga menerangkan betapa kejinya hamba Allah yang menggunakan anak-anak yatim dan orang-orang miskin ini untuk kepentingan peribadi atau kumpulan tertentu. Sekiranya ada kemewahan dari segi harta dan kekayaan dunia, adalah wajib untuk kita berkongsi nikmat yang dikurniakan Allah.

Semua makhluk Allah yang masih menghela nafasnya dunia ini perlukan kebahagaian dalam meneruskan pencarian hidup sehari-hari. Kebahagaiaan tidak boleh dibeli dengan wang ringgit dan ditagih dari sesiapa tetapi ianya datang dari hati individu itu sendiri. Tidak semua yang berharta itu bahagia sama seperti mempunyai keluarga yang besar di mana kebahagiaan tidak mudah dikecapi tanpa hidayah dari Allah.

Drs. Zainuddin juga dalam tazkirah hampir 1 jam ini berkongsi pengalaman beliau bersama para hadirin tentang penat lelah pentadbiran bersama Kerajaan Negeri Kelantan selama lebih dari 15 tahun pembabitan beliau. “Syukur, ujian Allah kepada pemimpin-pemimpin Kerajaan Membangun Bersama Islam ini menambahkan lagi keimanan dan meningkatkan prestasi kerja. Allah gerakkan hati-hati pemimpin negeri ini untuk terus menziarahi rakyat yang dalam kesusahan walaupun hadir dengan senyuman sahaja” ujar beliau lagi.

Dengan keberkatan dan kerahmatan Allah, Kerajaan Negeri Kelantan sehingga hari ini telah banyak menerajui perubahan dalam sistem pentadbiran meskipun Hukum Hudud Allah masih tidak dapat dijalankan dengan rasminya di negara ini  kerana ada pihak yang beranggapan hukum ini zalim dan tidak praktikal sedangkan mereka sedar perkataan Hudud ini disebut sebanyak 14 kali dalam 9 ayat-ayat suci Al-Quran.

Kerajaan yang perihatin terhadap rakyat mereka seharusnya memperluaskan skim ini ke setiap DUN dan di negara maju seperti Amerika Syarikat, mereka sering mengadakan bantuan tertentu kepada rakyat. Kelantan hanya sebuah negeri kecil juga begitu cakna dalam aspek tersebut biarpun tuntutan royalti minyak hanya menjadi tajuk-tajuk hangat media dan peluang untuk pihak yang berkaitan dengan penyelewengan ini terus menjadi hamba-hamba munafik. Sejumlah RM1.5 juta peruntukkan bagi Skim Al-It’am ini untuk seramai 100 keluarga dari setiap DUN akan menerima sumbangan beras 10 kilogram setiap bulan. InsyaAllah.

Skim Al-It’am, Takaful Kifaalah, Takaful Armalah dan banyak lagi program penjanaan ekonomi berteraskan halalan-toyyiban bukan lagi manifesto Kerajaan ini malah ianya telah membuktikan kepada seluruh rakyat dinegara ini betapa Sistem Pemerintahan Islam berdasarkan Al-Quran dan Sunnah adalah adil untuk semua.

Tags: , , ,

Leave a Reply