PERBINCANGAN PERANAN MEDIA MEMBANTU UNJURAN MEMBANGUN BERSAMA ISLAM

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on October 15th, 2010 in DUN Kelantan, Lawatan No Comments

KUALA LUMPUR, 15 Oktober – YB Datuk Hj. Husam Bin Musa selaku Exco Kanan Kerajaan Negeri Kelantan meminta media samada media utama mahupun media alternatif dapat memainkan peranan yang lebih berkesan kearah membantu Kerajaan Kelantan membuat unjuran Membangun Bersama Islam.

YAB Tuan Guru pernah memberi perhatian serius gandingan ulamak dengan wartawan bahawa tugas wartawan yang dapat membuat laporan berasaskan Islam sama dengan ulamak yang mentarbiah ummah untuk membentuk manusia berpaksikan sahsiah Islam. Oleh itu wartawan apabila seiring dengan Islam, maka ianya sama dengan ulamak itu sendiri.

Dalam konteks ini YB Datuk Hj Husam antara lain supaya media khususnya Akhbar Siasah dapat memberi focus kepada promosi Ekspo Cheng Ho yang bakal diadakan di Perkarangan Stadium Sultan Muhammad ke-IV, Kota Bharu November ini.

Di samping itu juga, artikel khusus mengenai dinar dan dirham Matawang Syariah Kelantan yang telah dirancang sejak 4 tahun yang lepas mendapat sambutan seluruh negara ini diberi perhatian kearah mensinergikan peranan matawang tersebut sehingga dapat mengatasi masalah inflasi mahupun deflasi.

Ini kerana kita tahu bahawa wang kertas juga dipanggil ‘fulus’ yang digunakan dikalangan masyarakat jika dibandingkan dengan dinar dan dirham yang berasaskan logam emas dan perak akan memberi impak pertumbuhan ekonomi secara adil sesuai dengan konsep Keadilan Islam Untuk Semua.

“Saya selaku editor Akhbar Siasah menyambut baik saranan Datuk Hj Husam dan insyaAllah akan cuba untuk meletakkan satu prioriti Membangun Bersama Islam yang futuristik oleh Kerajaan Negeri Kelantan secara  lebih boleh dipertanggungjawabkan” kata Mohamad Sayuti Omar (MSO).

Perbincangan ini melibatkan Timbalan Exco Kerajaan Tempatan, Kebudayaan dan Pelancongan YB Drs. Hj. Zainuddin Awang Habat bersama advisor TEAM.

Tags: , ,

Leave a Reply