Imbasan Peristiwa Memali 1985 di Dewan Utama MDPP

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on December 16th, 2010 in DUN Kelantan, DUN Limbongan, Pakatan Rakyat, Pasir Puteh No Comments

PASIR PUTEH, 14 Disember – Tayangan video imbasan memali di Ceramah anjuran PAS Kawasan Pasir Puteh menggamit kenangan perjuangan Allahyarham Ibrahim Mahmud atau lebih dikenali sebagai Ibrahim Libya yang telah terbunuh dalam Operasi Angkara/ Operasi Hapus oleh pihak berkuasa.

Peristiwa berdarah ini telah terjadi pada 19 Nov 1985 yang mengakibatkan 18 orang mati dan berpuluh-puluh cedera serta penahanan beratus-ratus orang. Kesemuan yang ditahan telah dibebaskan kecuali 36 orang yang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Antara babak menyentuh qalbu dalam tayangan video itu ialah  apabila Ustaz Ibrahim berkata “Alhamdulillah kerana telah mengorbankan kami di jalan mati syahid” semasa berada dipangkuan polis di akhir hayat beliau. Dengan genggaman tangan terkepal diatas sambil melaungkan kalimah “Allahuakbar” Ustaz Ibrahim akhirnya gugur di medan perjuangan.

Video pendek ini ditayangkan pada slide ceramah ADUN Limbongan yang bertajuk Sepakat Jatuhkan BN UMNO-APCO yang menghuraikan beberapa faktor kenapa PR perlu ambil alih Putrajaya di PRU13 nanti.

Sementara itu penceramah jemputan, ADUN Pulai Chondong YB Zulkifli B. Mamat lebih banyak berkisar tentang kejayaan Expo Cheng Ho dan implikasi kepada semua rakyat tempatan khususnya para usahawan yang rata-rata menyatakan kesan dari Expo ini adalah terbaik untuk kemajuan dan pembangunan di negeri ini pada masa akan datang.

Selain dari itu persembahan nyanyian lagu-lagu dakwah versi dikir barat yang disampaikan oleh Megat Nordin, Man Awara dan rakan-rakan mendapat pujian ADUN Limbongan yang juga Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan dan memberi galakan agar terus berjihad dan mentarbiyyahkan pendengar melalui kaedah seperti ini.

Sungguhpun tayangan video peristiwa memali ini hanya satu selingan sahaja, namun ianya sudah pasti mempunyai kesan tersendiri dalam memberi suntikan semangat jihad kepada umat Islam hari ini agar tidak akan mudah berundur dengan musuh-musuh Islam yang semakin hari lantang bersuara dan berlaku tidak adil kepada sesama manusia.

Leave a Reply