JOM ke Himpunan Anak Kelantan di Perantauan

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on July 24th, 2011 in Makluman No Comments

Tags:

ADUN melawat Alias Mushroom pengusaha cendawan

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on July 14th, 2011 in DUN Limbongan, Lawatan No Comments

KG. TEMILA, 14 Julai – ADUN Limbongan hari ini membuat lawatan ke kilang memproses cendawan Alias Mushroom yang beroperasi semenjak tahun 2008.

Alias Ismail mula menceburi diri dalam perniagaan ini sejak 3 tahun dahulu dengan modal permulaan berjumlah RM 15,000 kini sudah berjaya mengumpulkan aset perniagaanya sehingga RM100,000. Beliau juga mendapat suntikan modal dari Kerajaan Negeri Kelantan melalui skim bantuan pertanian.

Menurut beliau, pasaran cendawannya kini mendapat sambutan yang amat menggalakkan dan dapat menembusi pasaraya-pasaraya ternama di seluruh Malaysia.

Selain membuat pasaran runcit beliau juga merupakan salah satu agen bagi usahawan baru untuk mendapatkan benih cendawan. Antara produk terbaru yang sedang dihasilkan ialah cendawan Seri Pagi yang bakanya berasal dari kepulauan Borneo.

Tags: ,

Pemimpin Bersama Rakyat Peringkat Parlimen Pasir Puteh

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on July 14th, 2011 in Umum No Comments

PASIR PUTEH, 14 Julai – PAS Kawasan Pasir Puteh akan mengadakan program pemimpin bersama rakyat pada 16 Jun 2011.

Acara bermula pada 8.30 pagi di Madinatul Ilmi, Dalam Kerawat Kg. Wakaf bersama YAB Tuan Guru Dato’ Bentara Setia dan kemudiannya pada sebelah malamnya jam 9.00 bertempat di Padang Majlis Daerah Pasir Puteh  Ceramah Perdana bersama YB Dato Nasarudin Daud (speaker DUN) serta YB Saifuddin Nasution (Ahli Parlimen Machang) dan YB Dr. Nik Mazian Nik Mohamed (YDP PAS Kaasan Pasir Puteh).

Kami menjemput untuk hadir beramai-ramai.

Program EXPO Ambang Ramadhan Bersama Anak Perantau

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on July 14th, 2011 in DUN Kelantan, Isu Semasa, Makluman No Comments

PASIR PUTEH, 14 Julai – Bulan Ramadhan bukan bulan rehat, oleh itu YAB Tuan Guru Dato’ Bentara Setia Menteri Besar Kelantan akan mengadakan program khas bersama anak-anak Kelantan di perantauan seluruh negara di Expo Ambang Ramadhan pada 30 Julai 2011 bertempat di Masjid Terapung Puchong Perdana , Selangor.

ADUN Limbongan merangkap Setiausaha PAS Kawasan Pasir Puteh menjemput anak-anak Kelantan di Perantauan yang berasal dari Pasir Puteh agar datang beramai-ramai ke khemah Parlimen Pasir Puteh.

Objektif program ini sebagai kesinambungan membina mahabbah antara rakyat Kelantan di luar negeri dengan pimpinan Kerajaan yang sentiasa diadakan setiap tahun.

Tentiatif program bermula Solat Zohor berjemaah di Masjid Terapung sehingga jam 11.00 malam yang berakhir dengan ceramah oleh YAB Tuan Guru Nik Abdul Aziz. Program selingan adalah Expo oleh agensi-agensi Kerajaan Negeri Kelantan seperti SEDC, Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), Ladang Rakyat, Kifaalah Sdn. Bhd. Ladang Sungai Terah dan lain-lain. Selain itu pertunjukan seni budaya Kelantan, sukaneka dan sukan belia juga akan diadakan.

Dengan program yang dibuat sebelum Ramadhan adalah untuk menyemarakkan ramadhan sebagai bulan ibadah bulan kerja. Oleh itu Kelantan yang pesat membangun Bersama Islam berkonsepkan Negeri Berkebajikan sentiasa mendepani masa depan rakyat secara berhemah dan mesra. Kami mengharapkan warga dari Parlimen Pasir Puteh bersama anak dan isteri dapat mengimarahkan majlis ini.

Seluruh pimpinan MTD Limbongan mengucapkan selamat menyambu Ramadhan Al-Mubarak 1432 H dengan sempurna. Selamat Datang ke Expo Ambang Ramadhan bersama Anak Perantau.

p/s: Sebarang Maklumat mengenai Expo ini boleh dihubungi melalui talian ADUN: 0139237685, 0199009953, 0199009957, 0179005009, 0139791033, 0199133272, 0199128472

Tags:

Soutul Halaqat DUN Limbongan

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on July 7th, 2011 in DUN Limbongan, Soutul Halaqat No Comments

Alhamdulillah Soutul Halaqat DUN Limbongan (SHDL) kali pertama dapat diterbitkan dengan kerjasama semua pihak. Terima kasih diucapkan kepada Pengelola Halaqat Pasir Puteh Ustaz Rahmat Ibrahim yang juga merupakan Timbalan Pengarah II Majlis Tindakan DUN Limbongan.

Terima kasih yang teramat kepada ADUN Limbongan selaku Penasihat Soutul Halaqat ini yang telah banyak memberi peransang dan bantuan tidak kira dari segi urusan mahupun kewangan.

Jawatankuasa Soutul Halaqat yang dipengerusikan oleh Ustaz Yusof Muda mengalu-alukan sebarang cadangan, nasihat, artikel atau apa saja untuk dimuatkan di ruangan SHDL ini.


Senarai AJK SHDL:

Pengerusi: Ustaz Yusof Muda

Setiausaha: Ustaz Jusoo Draman

Bendahari: Hj. Jaafar Mamat

AJK:

1. Ustazah Aini Othman

2. Hj. Shahir Saad

3. Ustaz Zakaria Ibrahim

4. Ustaz Uwais Al-Qarnain

5. Hj. Salleh Amat

6. Ustaz Abdullah Ibrahim

7. Hjh. Rahimah Ibrahim

8. Ustazah Azizah Salleh

Tags:

AKU, LIM DAN ISLAM

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on July 6th, 2011 in Dunia Islam No Comments

Salam to all, Aku punya seorang rakan baik dari zaman kanak-kanak. Lim Wei Choon. Sana-sama bersekolah rendah hingga ke peringkat menengah . Selepas SPM. Aku masuk ke Tingkatan 6, manakala Lim dihantar keluarganya melanjutkan pelajaran ke Amerika Syarikat. Kenangan sewaktu kanak-kanak hingga ke zaman remaja terlalu banyak yang dikongsi bersama. Setiap kali hariraya menjelang, Lim pasti berkunjung ke rumah ku untuk menikmati dodol arwah ayahku yang amat digemarinya. Kadangkala, jika ada kenduri kendara dirumahku, pasti Lim akan turut serta. Aku jarang ke rumahnya kecuali umtuk beberapa sambutan seperti harijadi dan juga Tahun Baru Cina. Aku takut dengan anjing peliharaan keluarga Lim. Dengan Lim juga aku belajar matematik manakala subjek Bahasa Malaysia sering menjadi rujukannya padaku. Kenangan-kenangan seperti memancing, mandi jeram, ponteng sekolah untuk melihat pertandingan ‘breakdance’, semuanya kami kongsi bersama-sama.

Apa yang ingin kunyatakan ialah, warna kulit dan perbezaan ugama tidak pernah menjadi penghalang persahabatan kami. 20 tahun telah berlalu, Lim telah menetap di Amerika setelah berjaya mendapat Green Card, beliau bekerja disana. Itu yang kuketahui dari kakaknya. Hubungan ku dengan Lim terputus setelah dia melanjutkan pelajaran. maklumlah, dizaman kami dulu tiada internet, email atau telefon bimbit, yang ada cuma sesekali menghantar poskad bertanya khabar. Untuk menulis surat kepada lelaki amat malas kami rasakan.

Suatu pagi. Aku bertembung dengan kakak Lim di pasar , kakaknya memberitahu Lim akan pulang ke tanahair. Dan aku amat terkejut dengan berita yang kudengar dari kakaknya. ” He’s name is no more Lim Wei Choon. He’s now Ahmad Zulfakar Lim since 5 years ago. ..Subhanallah! Syukur Alhamdulillah, rakan baikku telah menemui hidayah dari Allah S.W.T. Memang aku tak sabar untuk berjumpa dengannya lebih-lebih lagi setelah menjadi saudara seagama denganku.

Hari yang kutunggu-tunggu telah tiba, dan petang itu aku berkesempatan bertemu dengan Lim dirumahnya. Ada satu keraian istimewa sempena menyambut kepulangannya. Ketika aku tiba, tetamu sudah semakin berkurangan. ….Itulah kalimat pertama dari mulutnya, wajahnya sudah jauh berubah, air mukanya amat redup dan tenang. Aku menjawab salam dan berpelukan dengannya dan kami menangis umpama kekasih yang sudah terlalu lama terpisah. ‘Ini dia olang memang sudah manyak lama kawan, dari kecik ini dua olang” Ibu Lim menjelaskan pada beberapa orang tetamu yang melihat peristiwa kami berpelukan dan menangis itu. Tetapi aku bukan menangis kerana apa, tetapi kerana amat sebak dan terharu dan sangat bersyukur melihat keislaman rakanku.

Lim mengajak aku duduk dibuaian dihalaman rumahnya untuk berbual-bual. beliau masih fasih berbahasa melayu walau sudah lama berada diperantauan. Talha, kau kawan baik aku kan ? betul tak?… Memanglah..Kenapa kau tanya macam tu? Kalau kau kawan baik aku, Kenapa kau biarkan aku diseksa? Sorry Lim. Aku tak faham..diseksa? What do you mean? Cuba kau fikir, kita ni kawan dari kecil. Aku ingat lagi, rumah kau tu, is my second house. Tapi, mengapalah kau tak pernah ceritakan pada aku tentang Islam? Mengapa aku kena pergi ke US baru aku dapat belajar tentang Islam? Mengapa bukan di Malaysia , negara Islam ni? Dan mengapa aku di Islam kan oleh seorang bekas paderi kristian?

Aku terdiam, kelu tak mampu menjawab. Dan Lim terus berkata-kata. Kalau betullah kau kawan baik aku, Kenapa kau cuma nak baik dengan aku di dunia saja? kau suka tengok kawan baik kau ni diseksa didalam api neraka? Kau tahu, kalaulah aku ni tak sempat masuk islam hingga aku mati. Aku akan dakwa semua orang melayu Islam dalam kampung kita ni sebab tak sampaikan dakwah dan risalah Islam pada aku, keluarga aku dan non muslim yang lain. Kau sedar tak, kau dah diberikan nikmat besar oleh Allah denagn melahirkan kau didalam keluarga Islam. tapi, nikmat itu bukan untuk kau nikmati seorang diri, atau untuk keluarga kau sendiri, kau dilahirkan dalam Islam adalah kerana ditugaskan untuk sampaikan Islam pada orang-orang yang dilahirkan dalam keluarga bukan Islam macam aku.

Aku masih tunduk dan terkata apa-apa kerana sangat malu. Berdakwah adalah tugas muslim yang paling utama, sebagai pewaris Nabi, penyambung Risalah. Tetapi apa yang aku lihat, orang melayu ni tiadak ada roh jihad, tak ada keinginan untuk berdakwah, macamana Allah nak tolong bangsa melayu kalau bangsa tu sendiri tak tolong ugama Allah? Aku bukan nak banggakan diri aku, cuma aku kesal..sepatutnya nikmat ini kau kena gunakan dengan betul dan tepat, kerana selagi kau belum pernah berdakwah, jangan kau fikir kau sudah bersyukur pada Allah. Dan satu lagi, jangan dengan mudah kau cop orang-orang bukan Islam itu sebagai kafir kerana kafir itu bererti ingkar. Kalau kau dah sampaikan seruan dengan betul, kemudian mereka ingkar dan berpaling, barulah kau boleh panggil kafir.

Aku menjadi amat malu, kerana segala apa yang dikatakan oleh Lim adalah benar! dan aku tak pernah pun terfikir selama ini. Aku hanya sibuk untuk memperbaiki amalan diri sehingga lupa pada tugasku yang sebenar. Baru aku faham, andainya tugas berdakwah ini telak dilaksanakan, Allah akan memberikan lagi pertolongan, bantuan dan kekuatan serta mempermudahkan segala urusan dunia dan akhirat sesorang itu.

Petang itu aku pulang dengan satu semangat baru. Aku ingin berdakwah! Lim yang baru memeluk Islam selama 5 tahun itu pun telah mengislamkan lebih 20 orang termasuk adiknya. Mengapa aku yang hampir 40 tahun Islam ini (benarkah aku islam tulen) tidak pernah hatta walau seorang pun orang bukan Islam yang pernah kusampaikan dengan serious tentang kebenaran Islam? Semoga Allah mengampuni diriku yang tidak faham apa itu erti nikmat dilahirkan sebagai Islam.

P/s : sebagai Tauladan..

by: Fazrol Azri Jerol

Tags: