Naik Taraf Stable Kuda Hight Capra

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on April 12th, 2011 in DUN Limbongan, Makluman No Comments

PASIR PUTEH, 11 April – Kelab Sukan Berkuda Hight Capra hari ini menyatakan rasa syukur apabila mendapat perhatian ADUN Limbongan yang telah bersetuju untuk mendapat kerjasama dari Kerajaan Negeri Kelantan di bawah Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan NGO untuk menaik taraf stable yang bertempat di tebing Sungai Rasau Pasir Puteh.

Kelab sukan dan rekseasi ini sudah beroperasi hampir tiga tahun dibawah pembiayaan sepenuhnya oleh tabung ahli kelab itu sendiri yang sehingga kini sudah melebihi 20  keahlian. Menurut penyelia stable merangkap penaung Kelab Hight Capra, Jaafar Sidik sukan ini semakin diminati di Pasir Puteh terutama dikalangan belia dan juga ahli-ahli perniagaan yang menjadikan minat terhadap sukan elite ini satu aktiviti riadah yang sangat memberi manfaat kepada kesihatan.

Disamping itu lokasi di tebing Sungai Rasau ini juga amat menarik bagi tujuan merehatkan minda dalam suasana yang amat tenang. Para pengunjung juga boleh menunggang kuda sambil menderma kepada tabung kelab untuk pembangunan taman riadah di DUN ini.

ADUN Limbongan dalam lawatan ini juga menyatakan hasrat untuk mengadakan satu kejohanan yang julung-julung kalinya di sini apabila kerja-kerja menaik taraf litar lumba kuda ini siap sepenuhnya yang insyaAllah dijangka pada bulan Mei ini.

Tags: , ,

InsyaAllah bekalan air pulih

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on April 6th, 2011 in DUN Limbongan, Isu Semasa, Lawatan 18 Comments

PASIR PUTEH, 6 April – Rungutan tentang masalah air oleh pengguna termasuk peniaga RO Water dan Kiub Ais, Nazri dalam media sebelum ini  di pasir puteh mendapat perhatian dan kerjasama daripada ADUN Limbongan.

Apabila kegawatan yang berterusan menjadikan seolah-olah air yang menjadi kegunaan harian masyarakat bertambah serius sehingga banyak putaran kehidupan masyarakat di kawasan bandar terbantut maka aduan tersebut telah diambil kira oleh ADUN Limbongan mengangkat aduan kepada sektor-sektor yang berkenaan seperti Air Kelantan Sdn. Bhd. (AKSB), Exco Kerajaan Negeri dan YAB Menteri Besar juga.

Pagi ini Nazri Ais telah menghantar memorandum kepada YAB Menteri Besar untuk mendapat respon yang positif di atas apa yang dialami dan aduan dari masyarakat sekitar bersama ADUN Limbongan dan telah mendapat persetujuan dari Exco Kerajaan Negeri Kelantan untuk membuat tinjauan bersama MB tentang masalah ini.

Tuan Guru Hj. Nik Abdul Aziz hadir ke Muka Sauk Loji Wakaf Bunut sebagai dorongan kepada kakitangan AKSB supaya mampu memberi khidmat yang terbaik kepada rakyat. Beliau memaklumkan bawah Kelantan sudah 15 tahun tertinggal tidak mendapat pinjaman mudah dari kerajaan persekutuan sedangkan negeri-negeri lain diberikan geran (pinjaman tanpa bayaran balik). Walaubagaimanapun wang yang diberi pinjaman sebanyak RM600 juta itu diagihkan dan dijalankan kepada syarikat-syarikat yang diputuskan oleh Kerajaan Persekutuan.

Sewaktu lawatan ini pihak kontraktor sedang menyelanggara untuk membetung besi bagi menakung air di muka sauk loji ini dan insyaAllah dengan langkah ini akan meningkatkan paras air untuk masuk ke muka sauk loji. YAB MB mengharapkan bahawa AKSB membina telaga jejari dalam sungai berhampiran muka sauk agar segera mungkin terutama di musim ini dalam cuaca yanga amat baik.

Sebahagian besar penduduk yang hadir sama dalam lawatan ini amat berterima kasih terhadap usaha yang dilakukan oleh pimpinan dari Kerajaan Negeri secara serius dan terima kasih juga kepada tuan tanah berhampiran muka sauk loji yang berkerjasama bagi mengatasai masalah air yang kian menghantui masyarakat di sini.

Tuan Guru juga amat berterima kasih dengan aduan dan keluhan Nazri Ais yang membolehkan langkah segera di dijalankan dengan serta-merta.

Tags: ,

100 ribu untuk Projek Ikan Keli DUN Limbongan

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on April 5th, 2011 in DUN Limbongan 2 Comments

PASIR PUTEH, 3 April – Sepuluh peserta Projek Ternakan Ikan Keli Dalam Kanvas Ladang Rakyat DUN Limbongan hari ini mendapat benih baru anak ikan keli sebanyak 100,000 ekor untuk meneruskan projek tersebut untuk kali ketiga sejak ianya ditubuhkan di sini.

  • Mohd Fairuz melepaskan anak ikan keli ke dalam kanvas

Menurut Pengerusi Ladang Rakyat DUN Limbongan, Wan Muhd. Saufi Wan Mat Ali kejayaan dalam projek yang lepas menjadi satu dorongan untuk peserta yang menguruskan projek ini meningkatkan pengeluaran lebih dari apa yang dianggarkan dari pihak Ladang Rakyat Aqua Farm Sdn. Bhd. yang merupakan anak syarikat Perbadanan Ladang Rakyat.

Pengurus Projek Ladang Rakyat Aqua Farm Sdn. Bhd., Mohd Fairuz Hassan menyatakan bahawa tapak projek ikan keli di DUN Limbongan ini adalah yang terbaik berbanding dengan lokasi-lokasi lain. Begitu juga dengan pihak pengurusan DUN dan peserta yang komited dengan tugas masing-masing. Ini adalah faktor kejayaan yang telah menobatkan projek ikan keli di DUN ini adalah yang terbaik di Kelantan.

100 petak yang ditempatkan di Kg. Temila ini mampu mengeluarkan lebih dari 8 tan ikan keli  dalam tempoh 3 hingga 4 bulan sekaligus memainkan peranan membasmi kemiskinan dan meningkatkan kualiti hidup  yang tidak terhad kepada para peserta Ladang Rakyat sahaja.

Tags: ,