Program D.O Masuk Kampung DUN Gaal

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on March 28th, 2011 in DUN Kelantan, Lawatan, MDPP No Comments

BUKIT AWANG, 27 Mac – Ahli Parlimen Pasir Puteh, ADUN Gaal, ADUN Limbongan, ADUN Semerak dan ADUN Selising adalah antara pemimpin yang hadir sama dalam Program D.O Masuk Kampung yang pertama kalinya diadakan tahun ini di DUN Gaal bagi merasmikan 3 buah rumah di kampung Bunut Rendang yang akan dibaik pulih.

Program ini juga antara lain bertujuan untuk merapatkan silaturrahim antara pemimpin dan juga masyarakat setempat. Dalam ucapan ADUN Gaal, YB Dr. Nik Mazian Nik Mohamed beliau mengalu-alukan kedatangan semua yang hadir terutama rombongan dari Pejabat Tanah dan Jajahan Pasir Puteh yang diketuai oleh YABrs Hj. Fauzi Bin Mat selaku Ketua Jajahan (D.O) Pasir Puteh. Beliau juga menyatakan kelebihan yang ada dalam rakyat di negeri ini yang bersikap tidak meminta malah sentiasa berkerja keras membela nasib diri adalah satu rahmat yang diberikan oleh Allah SWT dibawah pemerintahan Kerajaan Membangun Bersama Islam yang sehingga ini telah mentadbir lebih 20 tahun.

Sementara itu YABrs Ketua Jajahan pula menyatakan rasa terharu dan bangga dengan sokongan dari kelima-lima wakil rakyat di Jajahan ini yang hadir bersama menjayakan program pada hari ini. Penekanan dalam ucapan beliau kepada peranan Penghulu Mukim dalam mendekati rakyat yang merukapan sayap kiri dalam pentadbiran Pejabat Tanah dan Jajahan Pasir Puteh bagi memaklumkan dan menyampaikan maklumat tentang kutipan hasil cukai tanah. Selain itu, penghulu juga perlu mengenalpasti rakyat yang berada dalam kumpulan miskin tegar dan mengemaskinikan senarai yang sedia ada dari masa ke semasa supaya tiada keciciran dan terlepas pandang dalam membela nasib rakyat yang berada dalam hidup yang serba-serbi susah.

Program ini juga dihadiri oleh semua Penggawa Jajahan Pasir Puteh, Penghulu-penghulu Mukim DUN Gaal, kakitangan Pejabat Tanah dan Jajahan Pasir Puteh dan wakil-wakil dari Jabatan Kebajikan Masyarakat.

YABrs Ketua Jajahan juga menekankan bagaimana untuk mengelakkan masalah sosial yang kini semakin mendatangkan masalah kepada semua pihak. Beliau berkata, usaha awal perlulah dimulakan dari rumah lagi dan peranan ibu bapa atau penjaga kepada remaja yang masih di bawah jagaan adalah penting dengan menunjukkan kasih sayang sebenar kepada anak-anak. Beliau juga berazam untuk mengadakan program seperti ini di DUN-DUN lain selepas ini dengan lebih baik lagi memandangkan sokongan dari semua pihak yang hadir dalam program hari ini amat-amat membanggakan.

Lawatan ke tiga buah rumah yang akan dibaiki juga dilakukan dalam program ini disamping menyampaikan bantuan segera.

Tags: ,

MAIN WAYANG!

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on March 13th, 2011 in DUN Limbongan, Isu Semasa No Comments

PADANG PAK AMAT, 13 Mac – BN (Beras Nasional @ Bernas) merupakan satu syarikat GLC Kerajaan Persekutuan dulu dikenali sebagai Lembaga Padi dan Beras Nergara macam CIMB sekarang ni yang dulunya Bank Bumiputra tukar kepada Bank Commerce akhirnya songlap jadi CIMB kepunyaan adik Perdana Menteri sekarang ini orang yang berada dalam senarai 20 orang terkaya di Malaysia.

Pimpinan Kerajaan Negeri sentiasa terbuka untuk perbincangan sebarang isu

Demonstrasi atau tunjuk rasa tidak puas  hati kerana BN membuat potongan terhadap timbangan padi petani lebih dari 24% sedangan menjadi  persoalan kenapa petani yg menjual ke pihak swasta hanya memotong kurang dari 20%.

BN ini ditubuh untuk menolong para petani sepatutunya penindasan sudah tidak berlaku kerana slogan “rakyat didahulukan” sedangkan macam-macam subsidi para petani dibuat dan baja pun boleh disekat kepada rakyat yang menyokong Kerajaan Negeri Kelantan.

Di mana wajarnya BN ini tidak boleh menjadi lubuk kebajikan kepada petani. Disinilah rakyat mempersoalkan apakah betul  tunjuk perasaaan ini atau hanya bermain wayang kerana untuk membangkit emosi rakyat supaya hanya bela rakyat adalah UMNO-BN saja dengan mencipta krisis potongan padi ini. Di negeri-negeri lain seperti Kedah dan Selangor potongan Bernas terhadap jualan padi petani amat rendah yang menyebabkan tiada penyelarasan antara negeri-negeri.

“ Kami menentang penindasan Bernas terhadap petani” – Ketua Bahagian UMNO Pasir Puteh Merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pertanian Jajahan Pasir Puteh

Pandangan ADUN Limbongan mengatasi masalah ini: Mudah saja, Ubah Sekarang, Selamatkan Malaysia supaya bernas menjadi lubuk kebajikan rakyat, undilah PR pada PRU nanti.

Berilah keyakinan, undilah PR di PRU13, terbukti 4 buah negeri memerintah (Kelantan, Selangor, Kedah & Pulau Pinang) mampu memberi kebajikan kepada rakyat.

Pakatan Rakyat akan melaksanakan reformasi menyeluruh dalam semua aspek pengurusan negara, ekonomi, pendidikan dan sebagainya berdasarkan prinsip yang digariskan di dalam Dasar Bersama.

Sebagai permulaan kepada reformasi tersebut, dalam 100 hari kami mendapat mandat rakyat, kami akan melaksanakan program berikut:

1. Mereformasikan insititusi-institusi penting negara seperti SPR, SPRM, Pejabat Peguam Negara dan PDRM untuk mengembalikan kewibawaan kepada sistem pentadbiran kerajaan.

2. Memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

3. Mengarahkan Khazanah Berhad, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan lain-lain badan milik kerajaan yang memiliki konsesi lebuhraya untuk menyempurnakan ambil alih aset lebuhraya oleh kerajaaan dengan tujuan menghapuskan tol.

4. Merombak struktur subsidi negara bagi mengurangkan subsidi kepada pihak swasta (seperti subsidi gas sebanyak RM19 bilion kepada penjana bebas) dengan memindahkannya bagi menampung perbelanjaan subsidi rakyat.

5. Mengiktiraf peranan dan jasa kakitangan awam dengan mengkaji semula struktur gaji bermula dengan menaikkan imbuhan perguruan sebanyak RM500 sebulan setiap seorang guru sebagai penghargaan guru pendidik bangsa.

6. Menjadikan air sebagai hak rakyat dengan mengembalikan semua konsesi pengurusan air yang diuruskan swasta kepada kerajaan.

7. Menyediakan perkhidmatan internet Wi-Fi percuma kepada semua rakyat di kawasan bandar dan separa bandar.

8. Membatalkan Felda Plantations bagi tujuan membuka ladang-ladang yang kini diuruskannya kepada generasi kedua dan ketiga Felda.

9. Menaikkan royalti minyak kepada Sabah, Sarawak, Terengganu dan Kelantan kepada 20%.

10. Menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyelesaikan kemelut pendatang tanpa izin dan kerakyatan di negeri Sabah.

Tags: , , ,

Cakna Duafat: Dua beradik sebatang kara bersyukur

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on March 13th, 2011 in DUN Limbongan No Comments

KG. CHERANG TULI, 11 Mac – Kepayahan hidup 2 beradik yang tinggal dalam keadaan yang sangat daif mendapat perhatian dari pimpinan MTD Limbongan yang hari ini melancarkan aktiviti gotong-royong di bawah program Cakna Duafat. Aktiviti seperti ini adalah kali yang kedua telah dilakukan oleh MTD Limbongan dalam minggu ini.

Setelah kematian bapa lebih 10 tahun yang lalu dan ibu 2 tahun  yang lalu, Yusuf Mamat, 51 dan adiknya Yaakub Mamat meneruskan kehidupan di rumah usang ini dengan menyara hidup melalui pendapatan mereka hasil dari kerja-kerja kampung. Dua lagi adik beradik mereka yang sudah berumah tangga tinggal bersama keluarga masing-masing sementara dua orang lagi telah pulang ke rahmatullah beberapa tahun yang lalu akibat dari sakit kronik.

Yusuf Mamat yang lebih dikenali dengan panggilan Dollah di Kg. Cherang Tuli (berdekatan dengan Tmn. Derasa) juga menderita sakit kencing manis dan darah tinggi. Dahulunya, beliau seorang yang sangat aktif dalam sukan namun ketentuan takdir menyebabkan beliau tidak boleh melakukan sebarang aktiviti lasak lagi.

Dollah juga sempat menceritakan bagaimana di saat-saat akhir hayat ibu kesayangan beliau. Kenangan itu menyebabkan beliau sangat sayang dengan apa yang ditinggalkan oleh arwah ibu kepada beliau. “Kalau kapten kapal, dia akan bersumpah untuk mati dalam kapalnya. Rumah ini tidak ternilai bagi saya” kata Dollah dalam nada yang sangat menyayat hati dan tidak mahu rumah itu dirobohkan untuk diganti dengan yang baru.

Sementara itu, Pengarah Cakna Duafat kali ini En. Ghazali Abdullah menyatakan keluarga ini dari dulu lagi memang hidup dalam serba kekurangan namun mereka tidak pernah meminta bantuan dari mana-mana pihak. Tidak hairanlah 2 beradik ini sehingga hari ini tidak mendapat bantuan bulanan dari mana-mana pihak sekalipun. Namun memikul tanggungjawab sebagai pemimpin, MTD Limbongan kali ini tidak terlepas pandang dengan nasib mereka dan akan berusaha menyiapkan kerja-kerja membaiki rumah ini dengan kadar segera.

ADUN Limbongan yang turut sama hadir dalam gotong-royong ini mengucapkan syabas dan terima kasih kepada semua yang terlibat menjayakan program ini terutama kepada kakitangan Jabatan Perkhidmatan Awam yang  hadir membantu.

Tags: , ,

Dialog Cakna Air pimpinan bersama AKSB

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on March 9th, 2011 in DUN Limbongan, Isu Semasa No Comments

WAKAF BERANGAN, 9 Mac – Satu sesi dialog antara pimpinan DUN Limbongan bersama Syarikat Air Kelantan Sdn. Bhd. telah diadakan di Dewan Majidiah pagi ini bagi membincangkan masalah semasa berkaitan dengan bekalan air di DUN ini.

-Penghulu Mukim sedang menyuarakan aduan masalah bekalan air setempat

Antara tetamu yang hadir dalam dialog ini ialah Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan Ir. Mustapha Salleh, Pengurus Besar AKSB Mohd Suhaimi Mohd Jusoh dan beberapa orang kakitangan dari AKSB dan PMBK. ADUN Limbongan hadir bersama Penghulu-penghulu Mukim sangat mengalu-alukan kedatangan tetamu bagi membincangkan isu bekalan air di DUN ini yang saban hari menjadi masalah utama lebih-lebih lagi ianya menjejaskan kegiatan ekonomi masyarakat setempat.

Dalam ucapan aluan Ir. Mustapha Salleh menerangkan bahawa punca utama masalah yang berlaku adalah berikutan kelodak pasir yang terlekat di muka sauk di Loji Rawatan Air Wakaf Bunut berikutan hujan lebat yang melanda daerah ini pada tiap-tiap musim tengkujuh yang menyebabkan proses rawatan air tergendala pada musim kemarau. Beliau berharap kerja-kerja pembersihan muka sauk yang sedang dilakukan dari masa ke semasa akan dapat membantu meningkatkan kualiti pembekalan air bersih kepada pengguna.

Di samping itu pihak AKSB juga membuka peluang kepada pimpinan setempat untuk melaporkan segala masalah yang menjejaskan pembekalan air di DUN ini. Antara tindakan segera yang disarankan adalah dengan menyenaraikan kawasan-kawasan yang memerlukan tangki statik yang mampu mengelakkan putusnya bekalan air untuk kegunaan harian. Pihak AKSB akan membekalkan tangki statik di kawasan terbabit dengan kadar segera berdasarkan butiran laporan dari pihak pimpinan. Sebarang aduan juga boleh disuarakan di talian hotline AKSB 1-300-88-2572.

ADUN Limbongan amat-amat mengharapkan kerjasama dari semua pihak agar dapat mengatasi masalah rutin ini sebaik mungkin. Beliau juga memuji tindakan PMBK dan AKSB yang turun ke DUN mendengar masalah dari pimpinan setempat dan mengambil tindakan segera ke atas aduan yang disuarakan.

Tags: , , ,

Cakna Duafat: Gotong -royong MTD Limbongan baiki rumah mangsa banjir

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on March 8th, 2011 in DUN Limbongan No Comments

KG. ALOR PASIR, 8 Mac – Majlis tindakan DUN Limbongan hari ini mengadakan satu program gotong-royong membaik pulih sebuah rumah yang musnah akibat dari banjir di musim tengkujuh yang lalu.

Kediaman pasangan suami isteri Ismail Yusuf, 70 dan Supiah Mahmud yang tinggal bersama 3 orang anak mereka musnah di bahagian belakang akibat dari laluan air banjir dan angin pada bulan Disember lalu mendapat perhatian ADUN Limbongan yang turun padang bersama ahli-ahli MTD seramai lebih kurang 20 orang. Turut sama membantu adalah anggota-anggota dari Jabatan Perkhidmatan Awam, Pasir Puteh.

Menurut YB Drs. Hj. Zainuddin, program seperti ini akan diteruskan dari masa ke semasa ke seluruh DUN Limbongan bagi membantu meringankan beban rakyat tanpa mengira status atau fahaman politik.

Sementara itu Ismail Yusuf menyatakan rasa syukur dan berterima kasih kepada semua yang hadir membantu menyiapkan bahagian rumah beliau yang rosak itu.

Tags: , ,

Watikah Perlantikan Ahli PBT Jajahan Pasir Puteh 2011

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on March 2nd, 2011 in Makluman, Pasir Puteh No Comments

PASIR PUTEH – Seramai 19 pemimpin masyarakat dari empat DUN dan satu Parlimen di sini telah mengangkat sumpah dan menerima watikah perlantikan sebagai Ahli Pihak Berkuasa Tempatan Jajahan Pasir Puteh bagi sesi 2011.

Ahli Pihak Berkuasa Tempatan Jajahan Pasir Puteh 2011

Majlis ini turut di hadiri oleh ADUN Limbongan yang juga merupakan Timbalan Penegerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan, Setiausaha MDPP, En. Mohd Shamsul Baharin Isa dan semua ketua-ketua jabatan Persekutuan dan Negeri serta pegawai MDPP.

Majlis Penerimaan Watikah Perlantikan Dan Seminar Ahli-Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Kelantan telah diadakan pada 24 Januari 2011 bersamaan 19 Safar 1432 H bertempat di Kelantan Trade Centre (KTC). Watikah ini telah disampaikan oleh Timbalan Menteri Besar Kelantan YB Dato’ Haji Ahmad Bin Yakob.

Bagi tahun ini tiga perlantikan baru iaitu YBhg. Dato’ Hj. Wan Fauzi Wan Husian, YBrs. Mej (B) Mat Udin Daud dan YBrs. En. Zulkiflee Mohamed diharap dapat memainkan peranan dan menjalankan tugas dan tanggungjawab dengan sebaik mungkin dan menyerlahkan keupayaan MDPP sebagai sebuah PBT yang hebat.

Sebagai tugas utama menjadi mata dan telinga dalam kepimpinan dan pemerintahan Kerajaan Membangun Bersama Islam, setiap aduan masyarakat perlu dinilai terlebih dahulu dan diambil tindakan yang sewajarnya supaya dapat mencapai tahap kepuasan pelanggan yang tinggi serta hendaklah berdasarkan kepada peruntukan dan kehendak Kerajaan Negeri Kelantan.

Tags: , ,