KEPUTUSAN PRK N05 DUN TENANG

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on January 31st, 2011 in Isu Semasa No Comments

KESELURUHAN

BN: 6699

PAS: 2992

MAJORITI: 3707

(BN) Kampung Redong – BN MENANG! BN: 462 PAS: 105

Pekan Ayer Panas – BN MENANG! BN: 451 PAS: 83

Ladang Labis Utara – BN MENANG! BN: 152 PAS: 40

Bandar Labis Timor – BN MENANG! BN: 669 PAS: 632

Bandar Labis Tengah – PAS MENANG BN: 365 PAS: 851

Labis – BN MENANG! BN: 380 PAS: 337

Felda Tenang – BN MENANG! BN: 955 PAS: 160

Sawah Bahru – BN MENANG! BN: 212 PAS: 55

Tenang Station – BN MENANG! BN: 744 PAS: 352

Ladang Bukit Dato – BN MENANG! BN: 351 PAS: 99

Chemplak Barat – BN MENANG! BN: 838 PAS: 142

Chemplak – BN MENANG! BN: 985 PAS: 135

Undi POS: BN MENANG! BN: 115 PAS: 3

Undi Rosak: 86 Keluar mengundi: 71.71%

SENANG CERITA, BN MENANG!!!

Tags: , ,

Mesyuarat Pemutihan Senarai 2011

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on January 19th, 2011 in Umum No Comments

LIMBONGAN – Satu mesyuarat pemutihan senarai bagi permualaan tahun baru 2011 telah dilaksanakan bagi seluruh Daerah Penggawa di DUN Limbongan yang telah membabitkan pihak Penghulu Mukim, Penggawa dan Pejabat Jajahan Pasir Puteh.

Agenda utama mesyuarat ini adalah untuk mengemaskinikan senarai Rakyat Miskin Tegar, Armalah, Muallaf dan MARRIS (Sistem Maklumat Rekod Jalan Malaysia) seperti yang telah direkodkan bagi tahun-tahun sebelumnya. Mesyuarat yang telah dipengerusikan oleh Penolong Ketua Jajahan Bahagian Pembangunan, Mohd Yasin Bin Mohd Nor ini telah membentangkan senarai yang telah direkodkan dan disemak oleh Penghulu Mukim serta Penggawa dalam masa yang sama.

Pengerusi Penghulu Parlimen Pasir Puteh

Turut hadir dalam mesyuarat ini ADUN Limbongan yang mengalu-alukan kedatangan semua pihak untuk membincangkan lain-lain isu berkenaan dengan pembangunan dan perkembangan semasa di mukim masing-masing.

Sementara itu, Pengerusi Penghulu Parlimen Pasir Puteh, Hj. Abdullah @ Mohamad Bin Sulaiman mencadangkan agar perjumpaan seperti ini akan diadakan setiap bulan bagi membincangkan segala permasalahan yang melibatkan semua pihak. “Selain membincangkan isu-isu yang tercatat dalam agenda mesyuarat, banyak lagi kata sepakat dapat dibentuk dalam menangani masalah semasa serta memupuk perpaduan yang lebih erat antara kerajaan tempatan dan Kerajaan Pusat” kata Hj. Abdullah lagi.

Titian Ukhwah Muslimat DUN Limbongan Melalui Cakna Duafat

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on January 18th, 2011 in DUN Limbongan, Lawatan 2 Comments

PASIR PUTEH, 17 Januari – Rombongan yang diketuai oleh Pengarah MTD DUN Limbongan yang turun bersama isteri serta beberapa orang Muslimat PAS DUN Limbongan hari ini menziarahi beberapa keluarga yang hidup dalam kedaifan dan miskin tegar sekitar DUN ini.

Turut serta dalam Titian Ukhwah ini adalah Pemangku Ketua Dewan Muslimat PAS Kawasan Pasir Puteh, Dzulkaedah bt Ali Mohd dan Ketua Dewan Muslimat DUN Limbongan, Fauziah bt Salleh yang menyatakan bahawa Cakna Duafat kali ini lebih fokus kepada keluarga yang hidup dalam serba kekurangan dalam mengharungi hidup yang dibebani oleh keadaan ekonomi semasa serta tanggungjawab membesarkan anak-anak yang ramai.

  • Keluarga Mat Zahar bin Awang menerima sumbangan dari ADUN Limbongan dalam Titian Ukhwah Cakna Duafat

Salah satu keluarga yang diziarahi rombongan ini adalah keluarga Mat Zahar Bin Awang, 40 yang menanggung kepayah hidup bersama 8 orang anak dan isteri Saudah Binti Abdul Aziz, 36 di Kg. Merkang. Bekerja sebagai buruh kontraktor Telekom, pendapatan harian sekitar RM30 masih tidak mampu untuk menampung perbelanjaan keluarga sehingga isteri beliau terpaksa bekerja sambilan di salah sebuah restoran di Pasir Puteh. Sekali imbas kebahagiaan keluarga tetap teserlah walaupun dibelenggu kemiskinan, hidup di sebuah rumah usang tanpa bilik tidur apatah lagi kelengkapan isi rumah yang lain.

Menurut Dzulkaedah, Cakna Duafat ini tidak bermotifkan parti politik semata-mata namun rasa tanggungjawab sebagai kerajaan yang memerintah di bawah syariat Agama mengajak mereka untuk terus mendekati masalah rakyat walaupun hadir dengan bantuan yang tidak seberapa.

Rombongan ini juga sempat singgah di kediaman Nik Hanafi Nik Mat di Kg. Gong Chapa yang kematian isteri beliau baru-baru ini. Kehilangan ibu kepada 7 orang anak ini amat terasa kepayahannya lebih-lebih lagi Nik Hanafi dalam usia yang sudah menjangkau 60-an kini hanya mampu mencari sumber rezeki melalui kerja-kerja kampung. YB Drs. Hj. Zainuddin yang amat bersimpati dengan keluarga ini menyampaikan sumbangan melalui isteri beliau kepada anak-anak yatim tersebut dan berdoa semoga Allah akan sentiasa memberkati dan memberi semangat serta ketabahan yang kuat dalam mengharungi hidup pada masa akan datang.

Jazakallahu Khairan Khatira.

Tags: ,

Tabung Kifaalah dan Bantuan Pesakit Kronik: 14 orang menerima bantuan

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on January 12th, 2011 in DUN Limbongan, Makluman No Comments

WAKAF BERANGAN, 11 Jan – Seramai 14 orang penerima sumbangan bantuan Kerajaan Negeri Kelantan melalui Skim Takaful Kifaalah dan Bantuan Pesakit Kronik hadir di perkarangan Masjid Majidiah petang ini.

Penyampaian cek kepada 10 orang wasi dan 4 orang yang mengidap penyakit kronik telah disempurnakan oleh ADUN Limbongan.

Dalam ucapan ringkas beliau melahirkan rasa syukur kerana dapat mengagihkan sumbangan ini dengan jayanya dan berharap agar penerima bantuan menggunakan sebaiknya kemudahan yang disalurkan itu.

Hujan lebat sejak dari tengahari lagi tidak menjejaskan perjalanan program yang berakhir dengan solat Asar berjamaah di Masjid Majidiah.

Raja Ahmad Tarmizi

“Saya amat berterima kasih kepada Kerajaan Negeri Kelantan kerana dengan sumbangan ini saya dapat membiayai bil perubatan untuk beberapa bulan akan datang”  kata Raja Ahmad Tarmizi salah seorang pesakit kronik yang menerima sumbangan tersebut.

Sementara itu, sumbangan RM1000 kepada setiap wasi sememangnya dapat mengurangkan beban terutama kepada mereka yang berada dalam kategori miskin tegar.

Jazakallahu Khairan Khatira…

Tags: , ,

Lawatan Halwa DUN Limbongan ke Pulau Langkawi

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on January 3rd, 2011 in DUN Limbongan, Lawatan No Comments

KUALA PERLIS, 25 Disember 2010 – Rombongan Halwa dibawah pimpinan Timbalan Pengarah 4 MTD Limbongan, Puan Fauziah Salleh singgah di Majlis Keraian Perkahwinan Anak ADUN Sanglang lebih kurang jam 4.00 petang sebagai destinasi pertama dalam lawatan ke Pulau Langkawi.

Rombongan kemudiannya ke Markaz UPU Behor Mali DUN Simpang Empat untuk bermalam di sini. Menurut salah seorang peserta lawatan Nor Asilah Bt Mohd Zain, jalinan erat antara UPU Behor Mali dengan PAS Kawasan Pasir Puteh terjalin sejak dari PRK Arau 1997 lagi semasa mereka bertugas di sana.

Pada malam keesokkan harinya, lawatan mahabbah dan silaturrahim beserta dialog dengan Dewan Muslimat Langkawi di Markaz Pekan Kuah telah diadakan. Program ini banyak memberi manfaat di mana percambahan idea dan perkongsian maklumat dalam menjalankan kerja-kerja dakwah dapat dihuraikan bersama.

Selain dari program-program rasmi yang telah dirancangkan, peserta lawatan juga sempat menziarah beberapa destinasi menarik di pulau yang kini tersohor di serata dunia. Keindahan pulau yang amat mengagumkan meningkatkan lagi rasa cinta kepada Allah SWT.

Setiausaha MTD Limbongan, Hj. Md. Judin selaku ketua rombongan ini menyatakan rasa terharu dan berterima kasih  dengan layanan dari pihak tuan rumah terutamanya YB. Rus’sele Eizan dan YB. Ust. Hashim Jasin yang banyak memberi kerjasama menjayakan lawatan ini.

Berbekalkan Nasi Berlauk Ala Perlis dan Bubur Asyura dari pihak tuan rumah, Alhamdulillah perjalanan pulang tidak menghadapi sebarang masalah. InsyaAllah segala yang dipelajari dari hasil lawatan ini akan diberi keberkatan dariNya dan terus mengukuhkan jalinan ukhwah dalam memartabatkan perjuangan agama Islam pada masa akan datang.

Majlis Keraian Perkahwinan anak YB UST HASHIM JASIn, Pesuruhjaya PAs Perlis / ADUN Sanglang

Tags: , , , , ,

Bantu Armalah Tingkatkan Pendapatan

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on January 3rd, 2011 in DUN Limbongan No Comments

WAKAF BERANGAN , 29 Disember 2010 – Seramai 35 orang Armalah DUN Limbongan yang terpilih dari kalangan peniaga marhaen telah mendapat bantuan suntikan Modal Armalah Niaga yang disumbangkan oleh Kerajaan Negeri Kelantan.

Penyampaian sumbangan ini diadakan di Dewan Majidiah yang telah disempurnakan oleh ADUN Limbongan yang baru sahaja tiba dari China untuk lawatan kerja bersama beberapa kakitangan kerajaan Negeri Kelantan.

Dalam ucapan beliau menyatakan kekuatan yang ada pada Armalah adalah satu anugerah Allah SWT yang sangat istimewa. Walaupun sekali pandang hidup tidak sempurna tanpa suami, namun Armalah masih mampu menyara keluarga dan inilah yang dikatakan nikmat yang Allah berikan setelah kehilangan orang yang tersayang. Ketabahan Armalah mengharungi hidup tidak ada tolok bandingnya yang kadang-kadang mampu mengatasi kaum adam dari segala aspek.

Menyedari hakikat ini, Drs. Hj. Zainuddin menyuarakan cadangan beliau agar dapat mengadakan Ekspo Kuih-muih DUN Limbongan tidak lama lagi. Cadangan itu mendapat respon yang amat baik dari para hadirin memandangkan kebanyakkan dari Armalah yang hadir adalah peniaga kuih tradisional seperti Cendol, Goreng Pisang dan lain-lain lagi. Zainuddin juga menasihati supaya jangan sesekali berasa hina dengan apa saja kerja yang kita buat kerana Allah amat kasih kepada hambaNya yang tabah, jujur serta gigih berusaha.

Majlis ini juga memperkenalkan Skim Takaful Khairat Kematian Suami Armalah yang dijelaskan oleh Pegawai Armalah DUN, Puan Faridah. Melalui skim ini, Kerajaan Negeri Kelantan akan menyalurkan bantuan bagi meringan beban Armalah yang baru kematian suami. Seramai 10 orang menerima bantuan hari ini yang bernilai  RM700 dan RM1000 bagi Armalah yang mempunyai tanggungan melebihi 5 orang. Jazakallahu Khairan Khatira.

Tags: , , ,