Penghulu Mukim Saluran Informasi Utama

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on December 31st, 2010 in DUN Kelantan, Makluman, Umum 2 Comments

WAKAF BERANGAN, 29 Disember – ADUN Limbongan melancarkan secara rasminya sepanduk ucapan tahun baru 2011/1432H yang akan dipamerkan di setiap laluan utama 16 mukim dalam DUN Limbongan.

Sepanduk Tahun Baru Mukim: 16 Mukim dengan sinaran matahari dibawah pentadbiran Kerajaan 20 Tahun Membangun Bersama Islam

Selain ucapan tahun baru dan selamat datang ke mukim, sepanduk tersebut mempamerkan slogan tahun baru DUN Limbongan iaitu Tarbiyyah, Kerjaya dan Kesejahteraan yang diperkenalkan oleh YB Drs. Hj. Zainuddin pada sambutan Awal Muharram 1432H baru-baru ini. Antara lain, peringatan kepada pemimpin dan juga rakyat sentiasa berkibar bersama sepanduk ini bagi memastikan matlamat dan pencapaian sentiasa dapat dinilai secara dalaman mahupun luaran.

"Satu tujuan yang positif sejajar dengan cadangan untuk mengeluarkan edisi pertama Infora Limbongan pada Januari ini, InsyaAllah"- wanribu.

Fokus juga kepada gambar penghulu mukim bersama nombor telefon bagi memudahkan anak mukim berhubung dengan penghulu sekirannya memerlukan khidmat untuk tujuan-tujuan tertentu. Selain itu, aduan rakyat tentang permasalahan di sekitar mukim juga amat dialu-alukan sama ada melalui panggilan ataupun SMS.

Limbongan Dot Net mengucapkan tahniah atas inisiatif MTD khasnya Unit IT DUN Limbongan yang telah mengorak langkah terus-menerus membuka lembaran informasi untuk tatapan dan kegunaan semua.

SELAMAT TAHUN BARU 2011/1432H DARI LIMBONGAN DOT NET


Tags: , , , ,

Kahwin Perdana 2010: Selamat Pengantin Baru Wan Rahibullah & Siti Fairuz

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on December 27th, 2010 in DUN Kelantan, Umum No Comments

PENGKALAN CHEPA, 25 Disember – Kerajaan Negeri Kelantan sekali lagi menerajui perubahan apabila mengorak langkah menganjurkan program ‘Kahwin Perdana 2010′ bertempat di PUTIK, Kota Bharu hari ini. Kerajaan Kelantan mengorak langkah tampil membawa salah satu jalan penyelesaian ketika masyarakat khususnya muda mudi pada hari ini banyak terjebak dengan maksiat,pergaulan bebas dan penzinaan. Langkah ini patut dipuji dan seharusnya dijadikan contoh kepada kerajaan negeri-negeri lain dan Kerajaan 1 Malaysia sendiri.

Bermula dengan solat hajat bertempat di Masjid Besar Muhammadi oleh peserta lelaki dan diarak ke Pusat Tarbiah Islamiah Kelantan(PUTIK), Pengkalan Chepa dengan menggunakan kereta Perodua VIVA serta diiringi oleh Kelab Motorsikal Klasik, Pengantin lelaki disambut oleh Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Dato’Nik Abdul Aziz Nik Mat dan pimpinan kerajaan negeri.

Salah satu pasangan wakil peserta dari DUN Limbongan ialah pasangan Wan Rahibullah (admin limbongan.net) & Siti Fairuz Kamarzaman (orang asal) yang menyatakan langkah ini memberi peluang kepada pasangan yang kurang berkemampuan untuk mendirikan rumah tangga, sekali gus menyedarkan rakyat bahawa adat dan budaya masyarakat Melayu dalam proses perkahwinan kadang-kadang menyusahkan proses perkahwinan itu sendiri. Maka ramailah yang mengambil jalan pintas semata-mata untuk menempiaskan nafsu serakah di hotel-hotel murah,di dalam semak, hatta dalam tandas awam sekalipun. Anak-anak luar nikah yang lahir hasil dari serakah mereka ini juga dibuang, ditinggalkan bahkan dilempar kerana mereka hanya berlandaskan nafsu semata-mata.

Semua kos perkahwinan ditanggung sepenuhnya oleh Kerajaan Kelantan berupa mas kahwin 1 Dinar Kelantan + RM500 + sebuah al-Quran. Seramai 101 pasangan bertuah menyertai program ini. Islam tidak pernah sesekali menghalang fitrah manusia dan menyediakan jalan keluar yang terbaik, fitrah manusia itu saling menyukai antara lelaki dan perempuan, fitrah manusia itu sukakan syahwat. Islam menyediakan perkahwinan sebagai jalan penyelesaian berbeza dengan sesetengah agama ciptaan manusia yang menghalang alim ulamak mereka dari berkahwin. Katanya kahwin itu kotor, tidak menyucikan diri dan sebagainya. Hasil dari itu, kita sering terdengar bahawa ada kes-kes alim ulamak mereka ini berzina secara sorok-sorok. Sememangnya syahwat itu adalah fitrah manusia, kenapa menghalang? Secara automatik, ternafilah agama ciptaan manusia ini.

Sekalung tahniah diucapkan kepada Wanribu & Siti Fairuz dan 100 lagi pasangan lain serta Kerajaan Negeri Kelantan melalui Urusetia Pembangunan Wanita, Keluarga & Kesihatan dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan dan Majlis Agama Islam Kelantan di atas penganjuran ‘Kahwin Perdana 2010′ ini. Mudah-mudahan program ini dijadikan program tahunan kerajaan negeri dalam proses melahirkan Ijtima’ Muslim, seterusnya Negeri Islam yang diredhai dan diberkati.

Tags:

Bantuan Beg Sekolah Kepada Anak-anak Armalah

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on December 27th, 2010 in DUN Limbongan No Comments

KG. KAMIL, 19 Disember – Perihatin kepada masalah yang terpaksa ditanggung oleh seorang armalah yang telah kematian suami baru-baru ini, bantuan beg sekolah telah disumbangkan oleh Majlis Tindakan DUN Limbongan kepada anak-anak yang bakal kembali ke sekolah apabila cuti akhir tahun sudah hampir tamat.

Sumbangan yang telah disampaikan melalui Pegawai Armalah DUN Limbongan, Puan Faridah boleh meringankan beban yang dipikul oleh Ashikin yang menanggung 6 orang anak yang masih dibangku sekolah. Pendapatan keluarganya setelah kematian suami akibat sakit kronik bergantung sepenuhnya kepada perniagaan kecil-kecil iaitu menjual keropok dan air minuman kepada pelajar-pelajar sekolah.

Kunjungan limbongan.net bersama Faridah kerumah Ashikin mendapati beliau dan anak sulungnya tidak ada di rumah pada masa itu kerana terpaksa berkerja sambilan di salah sebuah restoran yang berdekatan dalam usaha mencari wang untuk membiayai perbelanjaan anak-anak yang lain. Menurut anak-anak yang ada pada masa itu, mereka sudah hampir sebulan tidak berniaga seperti biasa kerana cuti sekolah.

ADUN Limbongan yang sebelum ini sudah beberapa kali melawat keluarga Ashikin sebelum ini menyatakan amalan sedekah seperti ini kepada penerima yang amat memerlukan bantuan adalah sewajarnya dipertingkatkan dari masa ke semasa tanpa mengira status dan kepentingan. “Memberi kebahagiaan kepada orang lain adalah satu amalan yang besar pahalanya dan mudah-mudahan kebahagian hidup yang dikecapi dapat dikongsikan bersama untuk hidup dalam susasana yang lebih harmoni” kata Drs. Hj. Zainuddin lagi.

Tags: , , ,

Berkhatan dan Khidmat Kesihatan Anjuran Pejabat DUN

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on December 18th, 2010 in DUN Limbongan No Comments

WAKAF BERANGAN, 18 Disember – Seramai 86 orang kanak-kanak di DUN Limbongan berumur antara 10-12 tahun telah menyertai Program Pembangunan Komuniti dan Khidmat Masyarakat untuk berkhatan sempena di musim cuti sekolah ini.

Program di bawah anjuran Pejabat DUN Limbongan yang diadakan di PASTI Pintar Majidiah ini telah dirasmikan oleh YDP PAS Kawasan Pasir Puteh, YB. Dr. Nik. Mazian B. Nik Mohamad.

Sementara itu ADUN Limbongan yang kini dalam lawatan kerja China menghantar SMS kepada limbongan.net menyatakan rasa rindu kepada rakyat walaupun baru beberapa hari di sana. “Dalam mencari ilmu, mesti berkorban. Tarbiyyah diri sendiri dan ummah, fikir bagaimana ummah mesti berkerjaya dan mencari kepuasan demi kerana Allah SWT” – petikan SMS Drs Hj. Zainuddin.

Sumbangan dari MTD Limbongan berupa beg sekolah juga diberikan kepada peserta yang hadir berkhatan.

Galeri Foto:

Tags: , ,

Imbasan Peristiwa Memali 1985 di Dewan Utama MDPP

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on December 16th, 2010 in DUN Kelantan, DUN Limbongan, Pakatan Rakyat, Pasir Puteh No Comments

PASIR PUTEH, 14 Disember – Tayangan video imbasan memali di Ceramah anjuran PAS Kawasan Pasir Puteh menggamit kenangan perjuangan Allahyarham Ibrahim Mahmud atau lebih dikenali sebagai Ibrahim Libya yang telah terbunuh dalam Operasi Angkara/ Operasi Hapus oleh pihak berkuasa.

Peristiwa berdarah ini telah terjadi pada 19 Nov 1985 yang mengakibatkan 18 orang mati dan berpuluh-puluh cedera serta penahanan beratus-ratus orang. Kesemuan yang ditahan telah dibebaskan kecuali 36 orang yang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Antara babak menyentuh qalbu dalam tayangan video itu ialah  apabila Ustaz Ibrahim berkata “Alhamdulillah kerana telah mengorbankan kami di jalan mati syahid” semasa berada dipangkuan polis di akhir hayat beliau. Dengan genggaman tangan terkepal diatas sambil melaungkan kalimah “Allahuakbar” Ustaz Ibrahim akhirnya gugur di medan perjuangan.

Video pendek ini ditayangkan pada slide ceramah ADUN Limbongan yang bertajuk Sepakat Jatuhkan BN UMNO-APCO yang menghuraikan beberapa faktor kenapa PR perlu ambil alih Putrajaya di PRU13 nanti.

Sementara itu penceramah jemputan, ADUN Pulai Chondong YB Zulkifli B. Mamat lebih banyak berkisar tentang kejayaan Expo Cheng Ho dan implikasi kepada semua rakyat tempatan khususnya para usahawan yang rata-rata menyatakan kesan dari Expo ini adalah terbaik untuk kemajuan dan pembangunan di negeri ini pada masa akan datang.

Selain dari itu persembahan nyanyian lagu-lagu dakwah versi dikir barat yang disampaikan oleh Megat Nordin, Man Awara dan rakan-rakan mendapat pujian ADUN Limbongan yang juga Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan dan memberi galakan agar terus berjihad dan mentarbiyyahkan pendengar melalui kaedah seperti ini.

Sungguhpun tayangan video peristiwa memali ini hanya satu selingan sahaja, namun ianya sudah pasti mempunyai kesan tersendiri dalam memberi suntikan semangat jihad kepada umat Islam hari ini agar tidak akan mudah berundur dengan musuh-musuh Islam yang semakin hari lantang bersuara dan berlaku tidak adil kepada sesama manusia.

Makan Malam MTD Limbongan Bersama Media

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on December 16th, 2010 in DUN Limbongan No Comments

TOK JANGGUT, 16 Disember – Kejayaan sesuatu progam yang dilaksanakan di peringkat kampung perlu diwar-warkan kepada masyarakat agar ia mencapai matlamat yang dirancangkan, justeru itu penghulu disarankan agar sentiasa mendampingi pihak media kerana media boleh menjadi perantaraan antara rakyat dan pimpinan masyarakat, demikian dijelaskan oleh Adun Limbongan Drs.Zainuddin Awang Hamat.

Zainuddin berkata walaupun kini terlalu banyak media arus perdana yang menyiarkan dari sudut negatif program yang dilaksanakan di peringkat dun, namun ia tetap dilaksanakan keranan rakyat setempat sudah tahu hasrat sebenar kerajaan negeri.

“Alhamdulillah dengan adanya akhbar cetak dan elektronik yang masih lagi membuka ruang kepada Pakatan Rakyat dalam menyampaikan maklumat kepada rakyat, hasrat kerajaan masih lagi dapat disampaikan kepada rakyat “ujar beliau.

Beliau berkata demikian ketika meraikan wartawan dan blogger di majlis makan malam bersama Adun di sebuah restoran baru yang dimiliki oleh anak tempatan Restoran Daun Serai berhampiran Simpang empat Hospital Tengku Anis.

Zainuddin juga berharap hubungan baik antara media dan wakil rakyat diteruskan demi kesejahteraan penduduk setempat kerana dengan penyebaran maklumat yang tepat dari media dan blogger terhadap aktiviti wakil rakyat, ianya boleh membantu bagi merapatkan lagi hubungan wakil rakyat dan rakyat.

Beliau sekali lagi menegaskan media seharusnya berpegang kepada etika kewartawanan yang betul seperti melaporkan perkara yang benar-benar berlaku tanpa ditokok tambah kerana apa yang dibaca oleh orang ramai itu merupakan satu ilmu dan sekiranya ilmu yang salah disampaikan, maka ia akan membawa kepada perkara yang buruk dalam masyarakat.   -- petikan dari gegarkelantan.net