Perjalanan sejauh 1876 kilometer bermula pada jam 8 pagi dari perkarangan kediaman ADUN Limbongan, YB Drs. Hj. Zainuddin Awang Hamat.

Destinasi pertama ke rumah Mohd Sayuti Omar (MSO) di Wangsa Melawati. Kemudiannya kami bertiga terus ke Sg. Merab, Bangi untuk menjemput Hj. M. Rashid,  Advisor TEAM kepada Drs. Hj. Zainuddin yang juga selaku Timb. Exco Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Negeri Kelantan.

Hujan lebat sepanjang perjalanan ke Bangi menyebabkan kami tiba agak lewat. Menunaikan kewajiban 5 waktu di salah sebuah masjid berdekatan dengan Sg. Merab lalu bertemu dengan Hj. Rashid yang seterusnya mempelawa kami ke kediaman beliau.

Kembali ke Kuala Lumpur, menemani Hj. Rashid untuk berbuka puasa sunat  di rumah MSO dan  Solat Jama’ Fardhu Maghrib dan Isyak, sebelum menghadiri jemputan Ust. Dr. Azhar Arifin (Penasihat MAIS dan Pensyarah Kanan UTM) untuk makan malam di salah sebuah restoran Tom Yam dan Masakan Ala Thailand di Greenwood pada jam 9.00 malam.

Perbincangan utama selain dari yang lain adalah mengenai Dinar dan Dirham Matawang Syariah yang dikeluarkan oleh Kerajaan Negeri Kelantan. Banyak percambahan ilmu dan idea-idea yang terbit boleh membantu dalam merealisasikan hasrat Kerajaan Negeri Kelantan melalui Dinar dan Dirham ini.

Selepas perbincangan mengenai pelbagai isu, kembali ke kediaman MSO pada jam 12.00 a.m. untuk bermalam. Alhamdulillah, layanan ahli keluarga MSO amat membuat kami berasa syukur.

Sesudah Solat Subuh berjemaah di Wangsa Melawati, kami bertiga meninggalkan kediaman MSO dan keluarga dengan ucapan ribuan terima kasih dengan luangan masa yang telah beliau korbankan bersama kami.

Destinasi berikutnya sarapan bersama Presiden Pertubuhan Damai Bakti Malaysia, En. Shamsuddin Salleh membincangkan perkara-perkara yang berkaitan dengan kebajikkan dan dakwah dalam sama-sama mentarbiahkan diri, dan masyarakat  khususnya golongan muda-mudi pada hari ini.

Sarapan ini berlarutan hingga pertemuan dengan Setiausaha Persatuan Pekerja Profesional Filem Malaysia (PROFIMA) yang mengajak kami seterusnya ke pejabat beliau untuk berbincang mengenai  Islam dan seni.

Alhamdulillah, kami dapat mesyuarat dengan PROFIMA  di Taman Permata, Wangsa Melawati dengan izin dan rahmat Allah menemukan kembali Drs. Zainuddin dengan sahabat lama En. Khir Mohd Nor yang telah memfilemkan 10 Tahun Perintahan Kelantan di Bawah Kepimpinan Ulamak pada tahun 1999.Kini beliau adalah Presiden PROFIMA.

Tertarik dengan foto yang diletakkan diatas meja Khir, nostalgia 1999 merungkai pelbagai peristiwa sepanjang penghasilan video penghargaan kepada 10 tahun pimpinan ulamak di Kelantan. Antara yang dikenali dalam foto ini ialah Tok Guru Hj. Nik Abdul Aziz (Menteri Besar Kelantan)  dan Saudara Dinsman yang sekarang ini sedang membuat penggambaran untuk video 20 Tahun PAS Memerintah Negeri Kelantan di Bawah Pimpinan Ulamak. Tidak ketinggalan juga Drs. Zainuddin dan krew penggambaran.

Perbincangan bersama Khir membawa beberapa idea baru kepada kami yang  antara lain adalah untuk memfilemkan perjalanan hidup seorang  Tok Guru sebagai Ulamak Tersohor  dan juga Menteri Besar yang mentadbir negeri Kelantan sehingga hari ini. Alhamdulillah kami telah disediakan dengan makan tengahari oleh staf  PROFIMA.

Hujan lebat seperti hari sebelumnya mengiringi perjalanan kami seterusnya ke Paroi, Negeri Sembilan untuk menziarahi sahabat Drs. Zainuddin yang merupakan seorang peminat Dinar dan Dirham Kerajaan Negeri Kelantan. Beliau sendiri menyatakan keuntungan untuk melabur melalui pelaburan Infaq Dinar dan Dirham ini ternyata tidak ada tandingan lagi. “Sangat menguntungkan didunia dan akhirat” kata Hj. Rashid  yang menyokong dan menyarankan kepada semua untuk melabur bersama Kerajaan Negeri Kelantan melalui Dinar dan Dirham.

Destinasi berikutnya adalah ke Benut, Johor untuk melawat seorang tokoh agama vateran iaitu Muhd Perang, 70 tahun yang berasal dari Kepulauan Jawa, Indonesia.

Jazakallahu Khairan Kathira, dalam usia yang sudah melebihi separuh abad, warga emas yang lebih dikenali dengan Pak Mat ini masih menunggang motosikal lama berkuasa tinggi kesayangan Suzuki 550. Menurut Pak Mat, motor ini banyak berjasa kepada beliau sejak dulu lagi.

Beliau pernah ke Kelantan dan beberapa buah negeri lain untuk tujuan berdakwah dan berkunjung menziarahi sahabat handai. Selain itu Pak Mat juga menceritakan beliau pernah tinggal di Kelantan.

Kami meninggalkan rumah Pak Mat selepas menemani beliau berbuka puasa pada jam 7.50 p.m. Beliau mampu terus berpuasa sepanjang tahun kecuali hari-hari yang diharamkan dan makanan ruji beliau ialah gandum. Kami memulakan perjalanan balik ke Kelantan melalui PLUS dalam hujan masih tidak henti-henti sejak tengah hari lagi, singgah untuk Solat berjemaah Fardhu Maghrib dan Isyak serta Sunat Syukur  di R&R  Pagoh kerana Allah SWT telah memberi banyak kemudahan sepanjang perjalanan kami.

Alhamdulillah, hujan rahmat mengiringi perjalanan balik kami hingga ke Raub, Pahang. Tiba di Sri Aman, Pasir Puteh pada jam 5.30 pagi. Sekian.

Tags: , , , , , , , ,

AMANAT IDULFITRI 1431HB ADUN LIMBONGAN

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on September 8th, 2010 in DUN Limbongan, MDPP, Pasir Puteh No Comments

Assalamualaikum Wbrt.

Hari ini merupakan hari terakhir pertemuan kita dengan Bulan Ramadhan Al-Mubarak sebagai Bulan Al-Quran, Bulan Rahmat, Bulan Keampunan, Bulan dimakbulkan doa agar diajauhkan dari api neraka. Bagi yang mendapat taufik dan hidayah serta maghfirah amat terasa kesedihan berpisah dengan bulan Ramadhan yang merupakan bulan yang mulia.

Sempena Bulan Ramadhan Al-Mubarak Kerajaan Negeri Kelantan telah melancarkan Program Tarbiyah Rakyat dengan tadarus Surah Al-Furqan ayat 66 – 77. Intisari ayat tersebut amat dirasai akan kehendak agar manusia yang mengaku beriman menjadi Ibadurahman dengan ciri-ciri berikut:

 1. Tawadhu’ –Merendahkan diri kepada Allah
 2. Baik Hati tidak sombong
 3. Solat malam (Qiamulail)
 4. Takut Azab Neraka
 5. Sederhana Dalam Perbelanjaan
 6. Mentauhidkan Allah
 7. Tidak Melakukan Pembunuhan
 8. Tidak berzina
 9. Bertaubat nasuhat dan Melakukan Amal Soleh
 10. Tidak Bersumpah Palsu dan Meninggalkan Perbuatan Yang Tidak Bermanfaat
 11. Tidak Menyalahi Ayat-Ayat Allah
 12. Memohon Kebaikan Bagi  Isteri dan Keluarga.

Maka pada kesempatan ini marilah kita musabah diri agar selama 1 bulan kita menjalani proses tarbiyah Ramadhan telah kita miliki atau semakin gawat akhlak kita. Walau bagaimanapun  kita jangan berputus asa kerana Allah mendahului Sifat Rahman dan RahimNya maka kita sama-sama berdoa agar diberi kesempatan  bertaubat sebelum menghembus nafas yang terakhir.

Pada kesempatan ini saya ingin menyampaikan pesanan kepada semua warga Bandar Pasir Puteh dan anak-anak perantau agar marilah sama-sama kita bina MDPP Ke  Arah Berdiri Dan Sejahtera melalui  sumbangan buah fikiran dan tindakan secara realistik. Bandar Pasir Puteh yang berkembang pesat amat memerlukan warganya yang Kritis, Kreatif dan Futuristik ( melihat ke depan). Semua cadangan-cadangan tersebut boleh disampaikan melalui Website www.mdpp.gov.com  atau www.limbongan.net atau di Facebook. Pada kesempatan ini juga sama-sama kita bina MDPP Bandar Bersih sesuai dengan Fitrah Kita Sebagai Orang Islam Cinta Kebersihan.

Akhir sekali Saya ucapkan Selamat Idulfitri ,maaf zahir batin.

Sekian.

Tags: ,

TEMURAMAH WARTAWAN LIMBONGAN.NET BERSAMA YDP PIBG SANIAH

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on September 5th, 2010 in Umum No Comments

Tajuk: Maahad Saniah Pasir Puteh Melakari Sejarah Pembangunan Insan

Soalan 1: Bila YB menjadi YDP Mahaad Saniah ini

Jawapan: Sejak 6 tahun yang lepas

Soalan 2: Apakah tugas sebagai YDP PIBG ini?

Jawapan: Selaku YDP dengan semua AJK yang terdiri dari para ibu bapa dan guru-guru merancang bagi membantu sebarang masalah yang dialami oleh pihak sekolah terutama masalah kewangan, pembelajaran dan disiplin pelajar setelah beberapa tahun saya diamanahkan oleh pihak ibu bapa menjadi sebagai YDP, kami telah mengambil satu keputusan bersama untuk meletakkan Mahaad ini sebagai satu role model atau sekolah contoh bukan sahaja di daerah ini bahkan untuk bersaing secara sihat di peringkat Negeri Kelantan khususnya bagi  menjayakan wawasan sekolah yang terkandung dalam matlamat dan falsafah pendidikan YIK agar pelajar-pelajar mampu menjadi pemimpin pada masa akan datang.

Soalan 3: Bagi merealisasikan hasrat tersebut, apa plan YDP?

Jawapan: Sempena dengan Ramdhan 1431 tahun ini, kami pihak PIBG telah meletakkan sasaran bahawa Maahad Saniah mesti dibangunkan prasaana yang baik untuk menggantikan bangunan-bangunan yang tidak sesuai atau yang lama dengan bagunan baru maka kami mensasarkan kutipan derma RM10 juta. Oleh itu bagi menjayakan hasrat ini PIBG menganjurkan konsep sedekah Ramadhan dikalangan pelajar dilancarkan dengan RM1 seorang setiap hari waktu persekolahan. Alhamdulillah setakat hari ini kutipan bermula 1 Ramadhan telah turkumpul sebanyak RM18,000. Purata RM1000 sehari bagi mengerakkan dana ini untuk lebih efektif lagi maka PIBG merancang mengadakan hari Pelancaran Pembangunan Dana pada 16 Sebtember yang akan disempurnakan oleh YAB Tuan Guru Menteri Besar dan Dato Mohd AMar Nik Abdullah Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah. Pada Majlis ini diharapkan kutipan RM300,000.

Soalan 4: Apakah mungkin pada pandagan YB YDP wawasan ini tercapai?

Jawapan: Saya yakin apabila ibu bapa faham, guru-guru faham dan pelajar-pelajar sendiri memahami hasrat ikut serta saham pembangunan pendidikan sebagai modal yang mereka akan mendapat keuntungan diakhirat nanti maka misi ini akan dapat direalisasikan. Inilah yang dikatakan tanda arash kejayaan kurikulum YIK melalui falsafah dan matlamat YIK Berjaya diamalkan oleh semua yang terlibat dalam system pendidikan YIK.

Soalan 5: Apakah mekanisma yang PIBG gunakan bagi mencapai target tersebut?

Jawapan: Saya bersyukur kepada Allah SWT, pandangan PIBG dalam merangka strategi tercapainya target tersebut ialah melalui peranan pelajar-pelajar, bekas pelajar, para ibu bapa dan masyarakat sekitar dengan kurang lebih 7000 tenaga yang menggerakkan kutipan derma ini, belum lagi masuk melalui para dermawan luar negeri dan luar negara juga. Jika kita andaikan 7000 bergerak secara sedar, setiap orang kutip RM100 setiap seorang maka tidak mustahil akan mendapat pungutan sebanyak RM700,000. Melalui penelitian di Facebook tentang misi ini, banyak respon yang kami terima adalah sangat positif untuk hadir di pelancaran hari dana tersebut.

Soalan 6: Apakah harapan YB YDP bagi menjayakan gagasan yang sangat besar ini?

Jawapan: Bagi saya gagasan ini tidak besar kerana 20 tahun YAB Tuan Guru menjadi ketua kerajaan yang sentiasa menekankan kepada proses kualiti modal insan rakyat amat berjaya setakat ini contohnya Kelantan terkenal dengan masyarakat pemurah dan banyak kita lihat organisasi luar negeri bahkan luar negara memohon derma melalui aktivi Kerajaan Negeri Kelantan seperti Derma Tabung Cakna Palestin, Tabung Banjir Pakistan dan Bencana Tsunami diaceh dengan jumlah yang berjuta-juta ringgit. Saya sendiri mengalami proses mengumpul dana dalam siri roadshow atau kembara nuzul quran bersama dua orang pelajar cilik dari Maahad Tahfiz Darul Hufazh Lampong Indonesia bermula pada 26 hingga 29 Ogos atau 16-18 Ramadhan rakyat menderma sebanyak RM22,000. Oleh itu saya berkeyakinan gagasan ini tidalah besar tetapi mesti bergerak pantas merentasi minda QA (Qawiyyun Amin) sebagai satu anjakan paradigma menghayati Ramadhan bulan ibadah, bulan quran, bulan sedekah dan bulan jihad.

MAJLIS IFTHOR JAMA’IE TOK GURU BERSAMA MASYARAKAT ORANG ASLI DI KUALA BETIS

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on September 5th, 2010 in Umum No Comments

KG. LAMBOK, 4 September  -  YAB Tuan Guru diiringi oleh Dato’ Speaker DUN Kelantan, YB Mejar (B) Dato Anizan B. Abd Rahman, ahli Kelab Penyokong Kerajaan Negeri Kelantan di wakili oleh Timbalan Presiden BBC  Kelantan YB Drs Zainuddin Awang Hamat, YB Abd. Fatah Harun, YB Abang Uji, YB Ariffibillah, Badan Bukan Kerajaan Damai Bakti Malaysia, Penolong Ketua Jabatan Hal Ehwal Islam, Wakil-wakil Majlis Agama Islam Kelantan, Polis Jajahan Gua Musang, JHEOA, Pimpinan PAS Kawasan Gua Musang, Wakil Pej Tanah dan Daerah Gua Musang.

YAB Tok Guru dalam amanah dan tazkirah merasa amat bertuah dan bersyukur kerana pada tahun ini dapat bertemu muka dengan semua masysarakat orang asli di Kuala Betis dan yang terlibat dengan kecaknaan dakwah bagi meletakkan masyarakat orang asli setaraf dengan warga Negara di Malaysia dalam aspek ekonomi, akhlak dan pembangunan fizikal.

YAB Tuan Guru melahirkan rasa keinginan agar suatu hari nanti dapat berhari raya bersama masyarakat orang asli di sini. Sebagai ketua kerajaan yang memerintah negeri ini beliau sentiasa mendengar pandangan dan cadangan dari mana-mana pihak demi keadilan kepada rakyat Negeri Kelantan khususnya masyarakat orang asli.

Banyak perkara yang boleh dilakukan bagi membangun masyarakat orang asli secara menyeluruh maka pelbagai pendekatan mesti diambil kira oleh pihak kerajaan mahupun pihak NGO sebagai mana contoh oleh Damai Bakti Malaysia yang telah menempatkan seorang Ustaz  untuk tenaga pengajar fardhu ain (Ustaz Mustafa Yaakub) dimana beliau akan ditempatkan sebagai muallim oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kelantan.

Pada kesempatan ini, Timbalan Presiden BBC Kelantan merasakan terharu di atas kehadiran YAB Tuan Guru dan sambutan oleh masyarakat setempat bagi menjayakan program yang telah dirancang antara Pejabat Menteri Besar, NGO Damai Bakti Malaysia dan BBC Kelantan.

Demi mejayakan hasrat YAB Tuan Guru sebagai Exco Kerajaan, pihak BBC memikirkan beberapa alternatif agar kesinambungan ini terus digerakkan secara sistematik dan bukan secara bermusim sahaja. Antara lain adalah supaya pihak kerajaan membuat satu plan penempatan penduduk orang asli di Rancangan Penempatan Semula Penduduk (RPTS Gua Musang) sebagai Pusat Tamadun Islam yang merangkumi masjid, institusi pendidikan awal kanak-kanak, Sekolah Agama YIK dan dewan orang ramai sejajar dengan konsep “Gua Musang Medan Zon Ilmu Selatan”.

Selain dari itu konsep pendidikan bergerak (mobile education), pentas Islamik Deklamasi dan Lakon (I-Dikon) bagi pendidikan Islam melalui pendekatan seni dan kebudayaan. Pelajar-pelajar yang terpilih sewajarnya diberi perhatian untuk diberi pendidikan khas sebagai kader dakwah bagi masyarakat setempat.

Bagi Pandak bin Panjang Ey salah satu tok batin di Kg. Lambok mohon kepada YAB Tuan Guru untuk mengadakan kunjungan ke Pulau Melaka. Mereka juga mengucapkan terima kasih kepada YAB Tuan Guru kerana telah meluluskan pemilikkan tanah di RPTS Gua Musang. Rasa gembira ini semua Tok Batin member komitmen untuk bersama-sama YAB Tuan Guru bagi memajukan Masyarakat orang asli.

Ustaz Mustafa Yaakub sebagai muallim yang ditempatkan oleh Damai Bakti Malaysia dan BBC Kelantan sejak 2 tahun lalu berjaya memberi pendidikan kepada anak-anakorang asli  seramai 40 orang pelajar yang kini sudah mampu menguasai bacaan Al-Quran dengan baik.

Pada Majlis ini juga YAB Tuan Guru menyampaikan sumbangan dari BBC Kelantan iaitu komputer riba, LCD projector dan pakej pembelajaran Al-Quran yang boleh menambahkan motivasi dalam pembelajaran fardhu ain.

Pengerusi Damai Bakti Malaysia, En. Shamsudin Saleh amat terharu dengan kehadiran YAB Tuan Guru pada bulan Ramadhan ini di Kg. Lambok untuk mendengar segala permasalahan dengan teliti dan akan mengatasi sedaya upaya mengikut keupayaan Kerajaan Negeri walaupun dalam keadaan hujan lebat Tok Guru masih mampu seyum kerana ingin bersama-sama dalam majlis yang amat bermakna ini sempena Ifthor Ramadhan.

YB Ustaz Abdullah Yaakub mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang terlibat menjayakan program ini dan menyampaikan 160 hamper dan beras  yang di sumbangkan oleh Perbadanan Menteri Besar Kelantan.

Tags: , , , ,

Penyampaian Cek kepada Wasi Kifaalah

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on September 2nd, 2010 in Umum No Comments

WAKAF BERANGAN, 30 Ogos – Penyampaian cek kepada Wasi Tabung Kifaalah seramai 26 berjumlah Rm 26,000 telah diadakan di Masjid Majidiah.

Pihak Kerajaan melalui ADUN Limbongan mengharapkan setiap wasi dapat menggunakan sebaik-baik mungkin pemberiaan kerajaan agar sumbangan tersebut memberi makna kepada keluarga si mati dan juga pihak kerajaan yang telah diamanahkan mengagihkan kewangan rakyat sebaik-baiknya.

Salah seorang penerima iaitu Tan Kim Sik amat berterima kasih kepada YAB Tuan Guru Menteri Besar Kelantan yang mengagihkan peruntukkan tersebut tanpa mengira agama, kaum atau bangsa.

Rombongan Pejabat MB dan BBC ke HRPZ II

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on September 2nd, 2010 in Umum 2 Comments

KOTA BHARU, 2 September – Rombongan YAB Tuan Guru Hj. Nik ABdul Aziz Nik Mat bersama Speaker DUN Kelantan YB Dato Ust. Nasaruddin Daud, Exco YB Dato Mohd Amar Nik Abdullah, YB Dato Mejar Mohd Anizan Abd. Rahman (B), YB Che Abdullah Nawawi, dan Timbalan Presiden BBC YB Drs. Hj. Zainuddin Awg. Hamat serta pegawai-pegawai Pejabat Menteri Besar Kelantan mengadakan lawatan sambil menghulur  sumbangan Ramadhan kepada pesakit-pesakit di HRPZ II.

Rombongan ini disambut oleh YABhg Dato Dr. Ghazali selaku pengarah HRPZ II dan para pegawai serta kakitangan hospital.

Salah seorang pesakit iaitu Sukri Bin Mamat, 54 tahun dari Pasir Puteh mengucapkan terima kasih kepada YAB Tuan Guru Dato Menteri Besar yang amat prihatin tanpa mengira tempat dan masa.

Selain itu, pihak BBC Kelantan mengalu-alukan kehadiran semua YB ke hospital dalam rangka kecaknaan pesakit .