Sukaneka di Cakna Rakyat DUN Limbongan

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on June 30th, 2010 in DUN Limbongan No Comments

PASIR PUTEH, 28 Jun – Mesyuarat MTD Limbongan dan AJK Cakna Rakyat DUN Limbongan hari ini telah memutuskan beberapa acara sukaneka yang akan di pertandingkan dalam program Cakna Rakyat bulan Julai ini.

Timbalan Pengarah Cakna Sukaneka, Ustaz Rahmat bin Ibrahim bersama dengan 9 Ketua Unit hadir membentangkan kertas kerja yang membahagikan  acara kepada beberapa kategori iaitu Dewasa Lelaki dan Perempuan, Remaja Lelaki dan Perempuan, Vateran dan Kanak-kanak PASTI.

Lokasi sukaneka yang telah ditetapkan di Dewan MDPP dan Padang MDPP menyenaraikan 22 acara yang akan bermula sejurus selepas upacara perasmian Cakna Rakyat yang akan dilancarkan oleh Exco Kerajaan Negeri Kelantan lebih kurang jam 9.30 pagi.

Antara Sukaneka yang menarik adalah seperti pertandingan kukur kelapa, tunggang basikal lambat, memasak kuih tradisional berasaskan ubi kayu, bolasepak berkaki ayam, suami make-up isteri, smart serban dan lain-lain lagi.

Sementara itu ADUN Limbongan menyatakan rasa bangga dengan persiapan dari seluruh UPU yang sedang giat mengadakan taklimat kepada peserta sukaneka yang mewakili UPU masing-masing.

Tags: , , ,

ADUN Limbongan mewakili Kelantan di Perhimpunan Agung PEMADAM

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on June 29th, 2010 in DUN Kelantan, Umum No Comments

KOTA BHARU, 26 Jun – Perhimpunan Agung Tahunan PEMADAM ke 35 telah diadakan di Dewan Balai Islam, Lundang yang dihadiri oleh anggota-anggota badan bukan kerajaan itu dari seluruh Malaysia.

YB Drs. Hj. Zainuddin sebagai Perwakilan Kelantan telah membuat Ucapan Penangguhan dan menyuarakan rasa syukur kerana Kelantan telah dijadikan tuan rumah pada kali ini. Beliau juga mengucapkan ribuan terima kasih tidak terhingga dengan pujian dari Yang DiPertua PEMADAM Datuk Wira Mohd Johari Baharom atas pengurusan dan sumbangan Kerajaan Negeri yang telah bersama-sama menjayakan perhimpunan tersebut.

Drs. Zainuddin menyatakan pendapat bahawa dadah adalah barang mati yang bermaksud semuanya bergantung kepada individu itu sendiri yang mana penyalahgunaan dadah di Malaysia pada hari ini bukan sahaja perlu di fokuskan kepada penagih, malah sesiapa sahaja yang terlibat kerana musuh nombor satu negara ini semakin hari semakin sukar untuk dibendung.

Tepukan gemuruh dari semua yang hadir di apabila ADUN Limbongan menyampaikan Salam 1 Malaysia yang menandakan pergerakan NGO ini adalah satu-satunya badan yang berusaha gigih dalam menghapuskan gejala najis dadah yang tidak mengira status politik di negara ini.

Perhimpunan ini juga di hadiri oleh Exco Kerajaan Negeri Kelantan YB Ab. Fatah Hj. Mahmood yang juga selaku Naib Yang DiPertua PEMADAM Malaysia yang telah membacakan doa pembuka majlis. Beliau juga turut menerima Bendera Rasmi PEMADAM sebagai sumbangan kerana telah mengelolakan perhimpunan ini dengan jayanya di Bandaraya Islam ini.

Hati-hati Ulamak Muda – Wan Rahibullah

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on June 29th, 2010 in DUN Limbongan, Isu Semasa No Comments

JALAN KAMIL, 29 Jun – Setiausaha Sulit ADUN Limbongan ketika diketemui di kediamannya hari ini menyatakan rasa kecewa dengan golongan muda yang ekstrimis dengan perjuangan Islam.

Menurutnya tidak dinafikan bahawa perjuangan dalam Islam adalah wajib bagi yang menganuti agama ini namun ada sesetengah pihak semakin lalai dengan dunia hari ini yang penuh dinamik.

Wan Rahibullah menyokong penuh kata-kata Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Hj. Abdul Hadi Awang yang menyatakan bahawa orang yang buta huruf  sekalipun akan berjuang bersama Islam sekiranya mendapat hidayah dari Allah dan tidak semestinya ada PHD adalah pejuang dan bakal pemimpin sejati.

“Ketahuilah bahawa dalam tubuh manusia ada seketul daging yang mana apabila daging itu rosak, maka rosaklah aqidah dah seluruh tubuh seseorang manusia. Ketauhilah daging itu adalah hati (qalbu). Antara yang penting dalam perjuangan adalah sentiasa mematuhi apa saja yang diarahkan oleh pemimpin namun komunikasi dua hala adalah terbaik untuk dipraktikkan kerana pemimpin juga adalah merupakan suara rakyat,” katanya.

Beliau juga turut mengulas mengenai demonstrasi penduduk di tiga kampung Permatang Sungkai, Permatang Rambai dan Seligi yang mendesak ADUN Limbongan untuk membaiki jalan utama di kawasan tersebut yang didakwa tidak pernah dibaikpulih sejak ianya dibina pada tahun 1984.

“Jangan bohong sekiranya ingin menyuarakan rasa tidak puas hati dengan pimpinan, cuba bawa berbincang dengan masalah yang dihadapi supaya dapat kita tangani bersama. Demonstrasi bukan jalan terbaik untuk bersuara, jika benar tampil bersemuka dengan pimpinan  untuk mendapatkan penjelasan”, katanya lagi.

Tags: , ,

Cakna Orang Hilang

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on June 28th, 2010 in DUN Kelantan No Comments

Pulau Sa, 28 Jun – Kehilangan Azri Bin Hashim sejak 3 hari lalu dengan penuh misteri telah dijumpai pada hari ini jam 5.00 petang oleh abang iparnya sendiri Shamsudin Ibrahim di Kg. Gong Pok Nor, Temila.

Azri yang berumur 37 tahun menghadapi psikosis gangguan mental sejak 10 tahun yang lepas selepas beliau balik dari berkerja di Singapura, tinggal berkeseorangan di rumah bverhampiran dengan rumah keluarganya di Kg. Pulau Sa.

Dia tidak berupaya menjaga diri sendiri yang terpaksa ditanggung oleh abang iparnya. Selepas kematian ibu pada 18 Jun yang lalu beliau semakin tertekan sehingga tanpa disedari oleh keluarga beliau telah menghilang dari rumah sejak 6.30 pagi pada 25 Jun lepas.

Penduduk kampung yang diketuai oleh Penghulu Gong Chapa Saudara Mukhari Bin Abdul Ghani telah melaporkan kepada pihak Polis dan solat hajat, bomoh untuk mencari kehilangan Azri selama empat hari. Alhamdulillah pada hari ini Azri telah ditemui oleh abang iparnya itu.

Penghulu Gong Chapa mengucapkan terima kasih kepada semua yang terlibat dalam usaha-usaha mencari Azri yang hilang ini.

Dalam pada itu, ADUN Limbongan mengucapkan tahniah kepada penduduk kampung yang mengambil berat @ Cakna Jiran bekerjasama tanpa mengira masa dan benda semata-mata bersimpatik dengan keluarga berkenaan walaupun Azri ini tidak sempurna akal tetapi orang ramai menghargai beliau juga sebagai satu anggota dari masyarakat yang perlu diambil berat.

Tags: , , ,

UPU Cherang Tuli Perkemas Jentera Hadapi PRU13

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on June 22nd, 2010 in Umum No Comments

TAMAN KOBENA, 21 Jun – Perjumpaan Pengarah dan Ketua Portfolio Jentera Pilihanraya UPU Cherang Tuli telah diadakan di kediaman Timbalan Pengarah 1 DUN Limbongan yang juga selaku Pengarah UPU Cherang Tuli di Taman Sri Kobena malam ini.

Dalam menghadapi bahang Piliharanraya Umum ke 13 yang semakin hangat, UPU Cherang Tuli menerajui persiapan di DUN Limbongan dengan memperkemaskan lagi perlantikan AJK dan membuat sedikit perubahan untuk memperkasakan lagi jentera.

Menurut Pengarah UPU ini, Hj. Ghazali Abdullah, jentera kali ini lebih kemas lagi dengan penglibatan generasi muda yang semakin bersemangat dalam memperjuangkan dasar parti. “AJK yang dilantik adalah orang yang betul-betul mempunyai kebolehan dan diharap dapat mencurahkan bakti serta bertanggungjawab dalam melaksanakan tugas yang digalas nanti” katanya.

Perjumpaan ini juga turut dihadiri oleh ADUN  Limbongan dan Penolong Setiausaha MTD yang memantau segala persiapan yang dilakukan di UPU ini. Lawatan ADUN juga bertujuan untuk mencatit markah sempena Pertandingan UPU Terbaik dalam Program Cakna Rakyat DUN Limbongan yang akan berlangsung Julai ini.

Dalam ucapan penutup Drs Hj. Zainuddin, beliau menyatakan bahawa usaha Jentera UPU Cherang Tuli harus diberi pujian dan dijadikan contoh bagi UPU lain bukan sahaja di DUN Limbongan malah bagi seluruh UPU yang sepatutnya sudah merasai kehangatan PRU13 yang dijangkakan akan diadakan lebih awal dari masa yang sepatutnya. “Dalam perjuangan Islam, tidak ada modal untuk dipertaruhkan selain terus menjana keimanan dan memperkukuhkan saf. Habuan bagi kerja-kerja yang murni hanya akan diberi ganjaran oleh Allah SWT” katanya.

Perjumpaan ini juga membuat perlantikan AJK Khas bagi Program Cakna Rakyat DUN Limbongan dalam mempromosikan dan memperkuatkan pasukan untuk acara yang akan dipertandingkan dalam program tersebut.


Galeri foto oleh wanribu:

Ceramah Keganasan Yahudi Laknatullah di Masjid Ibrahimi

Posted by Wan Rahibullah Hj. Wan Ismail on June 16th, 2010 in Umum No Comments

PASIR PUTEH, 16 Jun – Kelaknatan Yahudi telah gigambarkan oleh Allah dalam Al-Quran. Yahudi membunuh Nabi Zakaria A.s Nabi Yahya a.s dan merancang membunuh Nabi Muhammad SAW. Ertinya Yahudi tidak mengenal status manusia dengan ideologi di dalam kitab Talmud bahawa selain dari bangsa yang Yahudi yang lain halal untuk dibunuh bahkan mendapat “pahala”. Kebejatan Yahudi ini dapat dilihat dari gambar-gambar dibawah ini – Penjelasan oleh Ustaz Riduan Mohd Nor.

Galeri foto uploaded by: