PASIR PUTEH, 28 Mac – Pasangan Abdullah Deraman yang menghidap penyakit jantung dan isterinya, Che Gayah Che Deraman mengalami masalah pendengaran hari ini menerima bantuan kewangan daripada ADUN Limbongan, Drs Zainuddin Awang Hamat di rumah mereka di Belakang KADA, Kampung Padang Pak Amat.

Bantuan berkenaan amat diperlukan oleh pasangan berkenaan memandangkan beliau sudah tidak dapat bekerja dan hanya mengharapkan bantuan sara hidup daripada anak mereka.

Justeru mereka mengucapkan penghargaan dan terima kasih atas keprihatinan wakil rakyat Limbongan atas bantuan yang disalurkan.

Sementara itu, Drs Zainuddin turut menyampaikan bantuan kepada seorang remaja yang terlibat dalam kemalangan yang menyebabkan beliau tidak mampu bekerja dan termasuk dalam kategori Orang Kurang Upaya (OKU).

Tags: , ,

Jom Heboh: Tok Guru mendepani naluri rakyat

Posted by admin on March 28th, 2010 in Isu Semasa No Comments

PASIR PUTEH, 28 Mac – Timbalan Pengerusi II Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan, Drs Zainuddin Awang Hamat sependapat dengan pandangan Dato’ Takiyuddin Hassan yang membenarkan konsert Jom Heboh diadakan di negeri ini.

Katanya, pandangan Takiyuddin selaku Exco Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan adalah amat berasas kerana menghormati undang-undang kecil enakmen hiburan kerajaan negeri.

Justeru itu kata Drs Zainuddin, tidak keterlaluan apabila Tok Guru melahirkan hasrat untuk membenarkan program ini sebagai acara tahunan di Kelantan memandangkan ia mampu memberi hiburan alternatif kepada rakyat.

“Tok Guru tidak pernah menyekat naluri manusia untuk berhibur asalkan masih dalam skema yang terkawal.

“Sebab itulah dalam program Jom Heboh, Komponen solat, pemisahan antara jantina dan keluarga diwujudkan yang tidak ditemui di tempat selain Kelantan.

“Maka bergantunglah kepada rakyat untuk memanfaatkan ruang hiburan yang tidak melampau yang boleh menjejaskan kod etika sosial berteraskan islam.

“Walau pun ada pihak tertentu yang cuba memberi satu gambaran konfrontasi antara TV3 dengan kerajaan negeri, maka yang terlibat dengan kepimpinan sahaja dapat menghayati realiti semasa,” katanya kepada wartawan BBCKelantan.com di kediaman beliau di sini, petang tadi.

Sebelum ini katanya, kerajaan negeri pernah membenarkan konsert membabitkan artis terkenal tanah air seperti Mawi dan Amy Search menyebabkan golongan berkenaan dapat mendekati pihak kerajaan tanpa rasa curiga, seolah-olah kepimpinan ulamak menjauhi para artis.

“Hasil daripada pendekatan sederhana ini, sudah banyak artis yang memberi satu persepsi bersih kepada kerajaan negeri Kelantan seperti Aisyah umpamanya yang sanggup memenuhi undangan kerajaan negeri untuk menghiburkan golongan wanita,” katanya.

Tags: , , ,

Wakil rakyat keluar parti ‘pengkhianat’

Posted by admin on March 24th, 2010 in Isu Semasa No Comments

KOTA BHARU, 24 Mac – Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan wakil rakyat yang lompat parti tetapi enggan melepaskan jawatan mereka sebagai golongan yang pecah amanah.

Tok Guru berkata, wakil rakyat yang ingin melompat parti sepatutnya meletakkan jawatan dan bertanding semula bagi mendapat mandat rakyat kerana mereka menang pada pilihan raya lepas berdasar kepada parti yang mereka wakili.

Katanya, apabila wakil rakyat terbabit menang kerana meraih undi berdasar parti politik yang mereka wakili, maka mandat rakyat itu perlu dipulang kembali apabila mereka melompat ke parti lain.

“Mereka ni tak betul kerana telah pecah amanah.. khianat (kepada rakyat).. kalau nak lompat kena letak jawatan (dan) bertanding semula, baru betul.

“Serupa kita berkongsi berniaga, si A ada duit tapi tak ada idea (untuk berniaga) manakala si B tak ada duit tapi ada idea dan usaha.

“Maka begitu juga wakil rakyat mereka ada idea untuk dibawa ke parlimen manakala rakyat berkongsi beri undi kepada mereka, sebagaimana mereka yang kongsi berniaga dikira pecah amanah kerana bawa lari duit begitu juga wakil rakyat pecah amanah kerana bawa lari undi daripada rakyat.

“Lebih baik wakil rakyat Cina dari Perlis yang letak jawatan bila dia tak setuju dengan parti,” kata Tok Guru semasa menyampaikan kuliah Maghrib mingguan di Masjid Pulau Melaka, malam ini.

Baru-baru ini tiga wakil rakyat dari PKR bertindak keluar parti dan mengisytihar sebagai wakil rakyat bebas tetapi enggan melepas jawatan mereka walau pun didesak oleh para pengundi kawasan masing-masing.

Wakil rakyat terbabit ialah Ahli Parlimen (MP) Bayan Baru, Datuk Zahrain Hashim, MP Bagan Serai, Mohsin Fadzli dan MP Nibong Tebal, Tan Tee Beng.

Seorang lagi wakil rakyat PKR iaitu MP Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin pula dipecat dari parti itu ekorang masalah disiplin yang serius.

Tags: , , ,

Adun Limbongan tambah maklumat ICT

Posted by admin on March 23rd, 2010 in ICT No Comments

Serius mengikuti satu persatu bagaimana perkembangan teknologi maklumat ICT dapat dibina dan membina minda yang boleh mewujudkan seseorang itu ada kredibiliti, akauntabiliti dan integriti.

Tidak mahu ketinggalan perkembangan teknologi ICT, Adun Limbongan mengambil kesempatan ketika menghadiri lawatan ke persidangan Parlimen bersama rombongan Speaker DUN Kelantan, belajar bagaimana sesebuah laman web dibangun dan dikemaskini untuk paparan para pelayar web.

Sedikit sebanyak beliau memahami bagaimana sesebuah laman web itu beroperasi dan memahami tugas seorang webmaster untuk mengemaskini laman web.

Tags: , ,

YB Dato’ Abdul Halim tidak KEDEKUT…

Posted by admin on March 23rd, 2010 in Isu Semasa, Lawatan 1 Comment

KUALA LUMPUR, 23 Mac – Ahli Parlimen Pengkalan Chepa, Dato’ Abdul Halim Abdul Rahman meluangkan masa selama sejam sebelum memasuki persidangan parlimen pagi ini untuk menjawab semua soalan-soalan yang dikemukakan oleh Adun Limbongan, Drs Zainuddin Awang Hamat bagi tujuan berkongsi pengalaman beliau selama terlibat dengan jemaah dan kerajaan.

Bagi beliau memberi ilmu bukan menyebabkan kemiskinan bahkan menjadi semakin kaya, sebaliknya harta semakin diberi semakin ia berkurangan.

“Inilah yang dikatakan Ahli Parlimen Pengkalan Chepa tidak kedekut untuk membuka rahsia kejayaan beliau selama memegang amanah sama ada di peringkat negeri atau di peringkat pusat,” kata Drs Zainuddin Awang Hamat di lobi parlimen selepas mengunjungi Dato’ Abdul Halim, pagi ini.

Dalam pertemuan berkenaan, Dato’ Abdul Halim Abdul Rahman turut mengingatkan semua wakil rakyat Pakatan khasnya di Kelantan supaya memberi tumpuan atau fokus kepada amanah oleh pucuk pimpinan sama ada bergelar wakil rakyat biasa atau barisan Exco negeri.

Katanya, sebagai wakil rakyat adalah menjadi tuntutan hakiki mereka perlu mempunyai banyak informasi menandakan mereka cakno kepada perkembangan yang amat cepat dalam semua bidang.

Dato’ Abdul Halim yang juga Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat berkata, rakyat ingin melihat sejauh mana reputasi wakil rakyat yang dimiliki dapat dijana dan dipertahankan demi kestabilan dasar perjuangan.

“Jika wakil rakyat cakno maklumat sudah pasti persepsi rakyat terhadap mereka memberi lebihan nilai tambah bahawa wakil rakyat kita tepat dan betul memain peranan sebagaimana yang diamanahkan,” katanya kepada wartawan BBC Kelantan di Bangunan Parlimen, di sini pagi ini.

Dalam pada itu Dato’ Abdul Halim menghargai inisiatif MTD Limbongan membangun laman web sendiri bagi menyalurkan maklumat kepada rakyat khasnya pengundi di DUN Limbongan.

SINERGI Kepimpinan…

Foto oleh: Wan Ribu

Tags: , ,

GONG SERAI, 19 Mac – Selepas banjir pada tahun lalu, hakisan sungai terjadi begitu cepat akibat daripada tindakan pihak JPS membersihkan kawasan sungai.

Kesan pembersihan ini, proses hakisan tebing telah mengakibatkan tanah runtuh. Begitu juga kepala jambatan ikut terjejas.

Bagi mengelakkan kejadian lebih buruk pihak penghulu mukim telah mengambil tindakan susulan dengan melaporkan masalah berkenaan kepada pihak JPS Jajahan Pasir Puteh.

“Alhamdulillah, tindakan cepat pihak JPS jajahan mengeluarkan tender bagi membaik pulih tebing telah mendapat maklum balas luar biasa daripada pihak kontraktor.

“Lebih 100 kontraktor telah melawat ke tempat tapak hakisan tebing tiga hari lepas yang. Keadaan ini telah menyebabkan laluan masuk ke Gong Serai menjadi jem dengan kehadiran kenderaan yang begitu banyak.

“Saya sendiri terpaksa jadi tukang parking kenderaan bagi mengelakkan keadaan laluan bertambah buruk.

“Pihak JPS akan melantik kontraktor berkelayakan untuk menjalankan kerja-kerja membaik pulih tebing yang terhakis secepat mungkin,” katanya selepas lawatan ke tempat hakisan tebing sungai Gong Serai 16 Mac lalu.

Hadir sama meninjau tempat berkenaan ialah Jurutera Perunding JPS, En. Abdul Razak.

Tags: , ,